Pole palju asju, mis on keelatud mitmetes Euroopa riikides, kuid Eestis on saanud ametkondadelt rohelise tule. Üks neist vähestest valdkondadest on kaasaegne aardejaht, kus lisaks varandusekaartidele, legendidele, labidatele-kirkadele toovad leiuõnne moodne tehnika, metallidetektorid, pinpointerid, sonarid ja mitmed teised kaasaja tehnikaimed.

Hobidetektorism on sõltuvusttekitav ajaviide, mis lööb adrenaliini lakke ja viib pühendunud otsijaid esivanemate jälgedele. Palju Eestis täpselt metallidetektoriste täpselt on, ei tea keegi, sest lisaks Muinsuskaitseameti abil põhjaliku koolituse ja väljaõppe saanud ausatele aardeküttidele, kes oma leidudest ametkondi teavitavad ja headel puhkudel väärilist vaevatasu saavad, on palju neid, kes illegaalselt meie ajalugu üles kaevavad ja mustale turule müüki paiskavad.

KolmeDok "Eesti aardekütid" portreteerib Eesti suurima otsinguklubi liikmete põnevat ja ootamatult avastusterohkeid otsingupäevi Ida-Virumaa metsades, põldudel ning isegi Narva jõel, kust loetud tundide jooksul tuleb muuhulgas päevavalgele nii Teise maailmasõja aegset üliohtlikku laskemoona kui sõjas elu kaotanud inimese säilmeid.