“Kui ma nägin oma just sündinud lapse pea kuju, sain ma kohe aru, et asi pole õige,” räägib 3-aastase Riana ema Jekaterina. Riana kolju oli piklik ja kitsas. “Küsisime arstilt, mis on tüdruku diagnoos. Keegi ei osanud meile vastata. Öeldi, et peakuju kasvab välja ja muutub normaalseks. Aga me ei uskunud seda.”

Ka Railile, kelle poeg on tänaseks 7-aastane, öeldi sünnitusmajas veidra peakuju kohta, et kõik on normaalne. “Tal oli selline piklik pea. Laup oli hästi kõrge, kulmud olid kogu aeg niimoodi, nagu oleks imestunud. Ning otsa ees olid väikesed kortsukesed. Muidu selline mõnus, vahva ja armas, aga teistmoodi.”

Tänaseks on mõlemal lapsel diagnoositud kraniosünostoos, mis tähendab, et koljuluu õmblused on luustunud ega lase ajul kasvada. Päästa võib ainult õigel ajal tehtud operatsioon.

Kraniosünostoosi diagnoosimisel vaadatakse esmalt peakuju. Kuid ometi kinnitati nii Railile kui ka Jekaterinale alguses, et kõik on normaalne. Seda sellepärast, et kraniosünostoos on haigus, mida Eestis, nagu paljudes teistes maades, arstitudengitele koolis ei õpetata. “See kuulub väga spetsiifilise eriala - näo- ja lõualuukirurgia alaeriala kraniofatsiaalse kirurgia alla. Selle ala spetsialisti lihtsalt polnud Eestis varem,” selgitab dr Nestal Zibo.

Brasiilias Sao Paolo ülikoolis õppinud dr Nestal Zibo tuli Eestisse aastal 2006 perekondlikel põhjustel. Tema mees on eestlane ning ühine kodu otsustati luua siia. Nähes, et Eestis puudub kraniosünostoosi spetsialist, asus dr Nestal end Soomes täiendama.

Riana on dr Nestali patsientidest üks keerulisemaid juhtumeid. Raili poeg pääses aga tema vastuvõtule suisa viimasel minutil. Kuidas Brasiiliast pärit doktor nende elu muutis ja kui tihti seda haigust Eestis esineb, seda näete ülalolevas videos.