Eilne uudis laulja surmast levis kulutulena üle terve Venemaa meedia, kus teda meenutati kui unustamatut nõukogude estraadiartisti. Omal ajal üle terve Nõukogude Liidu superstaari staatusesse tõusnud Joala lahkumine otsustati kiirkorras võtta kajastada ka Rossija 1 telesaates ning juba järgmisel hommikul istuski teletiim koosseisus kaameramees ja saate toimetaja Irina Nossova lennukile.

Tallinna saabudes võtsid nad ühendust Eesti Ekspressi ajakirjaniku Viktoria Ladõnskajaga, kes aitab telemeeskonnal saate jaoks materjali kokku panna: muu hulgas tulevad saates näitamisele haruldased arhiivikaadrid ETV salvest ja uudislõigud Eesti meediast. Eelkõige otsivad teletegijad aga kontakti inimestega, kel olid lähedased kokkupuuted lahkunud muusikuga - naabrid, sõbrad, kolleegid.

Nossova sõnas saate plaanidest rääkides, et Venemaal hinnati Joalat väga. "Terve maailm kaotas suure artisti, mitte vaid Eesti või Venemaa," sõnas ta. Olles selgelt juba ette teadlik, et saate motiivid võidakse Eesti avalikkuses kahtluse alla seada, rõhutas ta, et saates keskendutakse peamiselt Joala loomingule ning eesmärk on teha ilma poliitiliste küsimustete südamlikku saadet. "Meil on vaja kultuuri, mitte poliitikat," toonitas ta.

Vastuseks küsimusele, kuidas nad kavatsevad saates ebapoliitiliselt käsitleda fakti, et Joala N-Liidu menule Eestis teadupärast viltu vaadati ning teooriat, et muusik väidetavalt seetõttu ka avalikkuse silmist eemale tõmbus, nentis toimetaja, et päris mööda nad sellest siiski ka vaatama ei hakka. "See on ajalugu," märkis ta ning rõhutas taas: "Eesmärk on näidata, et Jaak Joala oli armastatud laulja, sõltumata tema rahvusest ja kodakondsusest."

Juba eile õhtul telefoni ja e-posti teel aktiivselt materjali ja kokkusaamisi korraldama asunud saatetoimetaja esimeseks intervjueeritavaks oli tuntud Eesti-Vene ajakirjanik ja dokumentalist Ella Agronovskaja, kes töötas juba nõukogude ajast lehe Molodjož Estonii juures ning kes on teinud Jaak Joalaga mitmeid intervjuusid, suhelnud temaga isiklikult ning kes omab lauljast pildiarhiivimaterjali.

Ka jõuti juba käia filmimas Jaak Joala endist kodu ning kokkuleppele püüti saada Anne Veski ning samuti Eve Kiviga,  kes aga keeldus. Enim loodavad saatetegijad saada ühendust Jaak Joala lesega, ent hetkeseisuga polnud neil veel vastust.

Lisaks kohapealsetele intervjuudele püüab meeskond leida Eestist inimesi, keda lennutada Moskvasse saate stuudiosse rääkima. Juba käivad läbirääkimised Vene saatkonnaga, kes on lubanud korraldada kiirkorralised viisad. Kaalutakse ka võimalikku otselülitust Tallinnast.

"Venemaa võtab seda väga tõsiselt," märkis Nossova.

Stuudiosse on juba planeeritud rääkima mitmeid Vene estraaditähti ja Vene ajakirjanikke, kes on Joalaga kohtunud.

Saatetegijad palusid edastada ka üleskutse, et kui leidub kedagi, kel olid kokkupuuted Jaak Joalaga ning kes sooviks temast mälestusi jagada, siis on nad oodatud seda tegema aadressil Nosova888@mail.ru.

Saade läheb eetrisse esmaspäeval, Moskva aja järgi kell 18 õhtul.