Eesti Televisioon näitab sel suvel, mil möödub 20 aastat Eesti Vabariigi taasiseseisvumisest, mälumängusaadet „Eesti mäng“. Meeleolukasse saatesse tullakse võistlema kõigist Eesti maakondadest. Turniiri põhimõttel üles ehitatud saatesarja küsimuste koostamisel löövad kaasa Mati Talvik ja Tiit Kunigas, mälumängu juhib Gaute Kivistik. 

Mäng ei nõua professionaalse mälumängija teadmisi ja võitmiseks on tarvis ka pisut õnne. Küsimused on lustakad ja olgu vastused õiged või valed, igal juhul muutub nii mängija kui ka vaataja pilt Eestimaast rikkalikumaks. 

Igas saates osaleb kolm mängijat, kellest parim pääseb edasi järgmisesse saatesse. Iga nädala lõpuks selgub nädala parim mängija. Kaheksa nädala parimad kohtuvad omavahel finaalsaadetes.
Saate tegijate arvates on tähenduslik, et mälumäng jõuab eetrisse suvel, mil möödub 20 aastat Eesti Vabariigi taasiseseisvumisest. 

Küsimused koostavad Eesti Televisiooni paljude saadete autor ja juht Mati Talvik ning populaarsete mälumängusaadete küsimuste autor Tiit Kuningas.

“Eesti mäng” on ETV eetris juuni lõpust.

12. juunist algab Euroopa kultuuripealinna Tallinna sündmusi ja ideid kajastav saade “2011” Piret Järvise juhtimisel. Kaamera ja mikrofoni ette satuvad nii kõrgelennuliste kultuuripreemiate laureaadid kui ka süütud inimesed tänaval - seega tuleb Tallinnas kõndides valvel olla igaühel, kelle silmis sädeleb kultuur. Kõige muu huvipakkuva hulgas tutvustatakse kultuuritempleid ja kultuurikuure, mis kultuuripealinlaste tallinlastegi jaoks üllatavad on. Igas saates kõlab elav muusika. Mõnus pühapäevaõhtune saatesari kõigile, kes tahavad 2011. aasta kultuurisuvega kursis olla ning tunda rõõmu sellest, et Eesti ja siin toimuv on sel aastal Euroopa keskpunktiks.

14. juunil, mil möödub 70 aastat juuniküüditamisest, jõuab ETV eetrisse dokumentaalfilm “Mälestuste jõel”. Tegijate sõnul on see uurimisretk ajas ja ruumis, mõttes minnakse 70 aastat ajas tagasi – ärevasse juuniöösse, mil lõigati läbi palju elusaatusi ning algas ränk teekond kaugesse Siberisse.

Septembris 2010 läks kümneliikmeline uurimisrühm Tomski oblastisse, eesmärgiga kohata seal siiani elavaid Eestist küüditatuid, otsida eestlaste jälgi ja haudu. „Me leidsime eestlasi ning nende järeltulijaid igast paigast, kus veel elu oli. Küüditatute järeltulijaid, kuid ka neid, kelle vanavanavanemad olid tulnud Siberisse juba Stolõpini reformiga. Kuid me nägime ka, et Stalini eksperiment Siberi hõlvamiseks on täielikult läbi kukkunud,” ütles dokumentaalfilmi produtsent Gerda Kordemets. 

Dokumentaalfilmi „Mälestuste jõel” lõppedes mälestatakse Eesti Televisiooni ekraanil nimeliselt kõiki neid, kes jäid rängale juuniküüditamise teele. 

11. juunist algav „Iloline inemine“ on kümnest saatest koosnev sari Eesti inimestest. Saate autor Tiina Rebane on seda meelt, et liiga vähe pööratakse meil tähelepanu neile, kes pole kuulsaks saanud. “Ometi on Eestimaal küllalt inimesi, kellega tutvudes mõtled, et voh!, selle inimese ees võtan mütsi maha või et ta tegeleb väga huvitavate asjadega või et ta on lihtsalt hea inimene,” ütles Rebane. Peategelased on seotud Võrumaaga, saade on osa Vana Võrumaa kultuuriprogrammist. Sari valmib ERRi Tartu stuudios. 

Oodatud sari “Lauluga maale” rändab sel suvel läbi kümne maakonna. Esimene selle suve salvestus on pühapäeval, 12. juunil kell 18 Kukruse mõisa õuel ja on avasaatena ETV eetris 18. juuni õhtul. Eesti laulurahvaga koos esineb Gerli Padar ning juttu eri paikade inimestega teeb Jüri Aarma. 

16. juunil näitab ETV kokkuvõtet Klaudia Taevi nimelisest ooperilauljate konkursist Pärnus.
XI noorte laulu- ja tantsupeo “Maa ja ilm” nädalal, alates 27. juunist, on ETVs igaõhtused reportaažid peoks valmistumisest. Suursündmus ise on tavapäraselt otse-eetris. Kuid peo seekordsest teemast inspireeritult minnakse õhustikku juba varem – alates 30. maist saab ETVs näha lühisaadet “Maast ja ilmast”, kus igas saates tutvustatakse vaatajale üht eset või mõistet Eesti pärimuskultuuris. Vanad mõisted ja tähendused jõuavad vaatajateni Karl Martin Sinijärve osava sõna ja Helen Valkna režii vahendusel. Sõnu aitasid tegijail mõista Eesti Rahva Muuseumi teadlased. “Maast ja ilmast” asub telekavas “100 luulepärli” kohale – emakeeleõpetajate valitud sada luuletust on kevadhooaja jooksul vaatajateni jõudnud.

Traditsiooniliselt saab otseülekandes ETV vahendusel osa ka võidupüha paraadist 23. juunil ning taasiseseisvumispäeva tähistamisest 20. augustil. ´

Pärnu filmifestivali linateosed on ETVs 4.-10. juulil.

Suurte spordisündmuste ülekanded kuuluvad ka sel suvel ETV kavasse. Näeb jalgpalli EMi valikmänge ning Eesti sõpruskohtumisi Tšiili ja Uruguaiga. 8. juunil on kavas käsipalli EMi otsustav valikmäng Eesti ja Makedoonia vahel, mille võitja saab edasi EMi finaalturniirile. Juunioride Euroopa kergejõustiku meistrivõistlusi näitab ETV 21.-24. juulil, Eesti meistrivõistlusi kergejõustikus 30. - 31. juulil. 

Välismaiste sarjade hulgas jõuab alates 4. juunist laupäevaõhtuti vaatajateni Evelyn Waugh’ samanimelise romaani järgi valminud draamasari “Tagasi Bridesheadi” (Inglise 1981). 

8. juunist hakkab ETV näitama sarja "Seitseteist kevadist hetke" (NSV Liit, 1973/2009). Kultusseriaal taastati Venemaal paar aastat tagasi, linateose 35. sünnipäevaks ning läheb nüüd eetrisse värvilisena.

Kordusesse lähevad oodatud omamaised sarjad – “Tuulepealne maa” neljapäeviti kell 20 alates 2. juunist ja “Ohtlik lend” esmaspäeviti kell 20 alates 6. juunist.

Juulist alates näitab ETV reede õhtuti populaarseid Eesti filme läbi aegade.