tARTuFFi juubeliprogrammi avab 3. augusti õhtul Tartu raekojaplatsil mitmete mainekate filmifestivalide publikumenuk “Teistega voodis”, pöörane romantiline komöödia ajatul teemal, kas mehe ja naise vaheline platooniline sõprus on teoreetiliselt võimalik.

Seksuaalse ja armastusvabaduse ajaloo uurimisega tegeleb eufooriline Briti ajastukomöödia “Uhkus”, mis räägib tõestisündinud loo kirevast geiaktivistide rühmast, kes loovad ennenägematu ühise rinde konservatiivse Thatcheri valitsusega sõjaajale sattunud söekaevuritega.

Armastuse nišivormide uurimisega läheb veelgi kaugemale aga visuaalselt paeluv vaatemäng “Burgundia krahvinna”, mis räägib erootika, romantika ja rollimängude põimumisest kahe naise keerulistes suhtemängudes, tegevuspaigaks müstiliselt maaliline Briti aedlinn.

Nii visuaalset kui ka helilist naudingut pakub Francois Girardi “Poistekoor”, suurepäraste näitlejatöödega (Dustin Hoffmann, Kathy Bates, Josh Lucas jt) lugu range distsipliiniga poistekoori astunud orvu poisi võitlusest heakskiidu ja edu nimel.

Koos “Mandariinidega” Oscarile kandideerinud väärtfilm “Timbuktu” näitab aga südamliku ning samas karmi otsekohesusega Mali riigis toimunud traagiliste tagajärgedega islami äärmuslaste korraldatud vägivaldsest võimuvahetusest, mille käigus on ühiskonnas muuhulgas keelatud isegi jalgpall ja muusika.

Filmiklassikutest on programmis prantsuse Uue laine lavastaja Jean-Luc Godardi "Hull Pierrot", mille esilinastusest möödub tänavu 50 aastat, ning Tim Burtoni ajatu muinasjutt "Edward Käärkäsi", mis nägi ilmavalgust 25 aastat tagasi.

Ööseansil Toomkiriku varemetes saab näha Roman Polanski kriipivat õudusdraamat “Rosemary laps”, mis kujutab kõhedusttekitava mitmetähenduslikkusega ühe noore naise rasedusperioodi paranoilist hüsteeriat.

Festivali lõpufilm, “Armastus ja andestamine” räägib kaasahaarava loo USA läbi aegade ühes andekaima ja ikooniliseima poistebändi Beach Boys liidrist Brian Wilsonist, keda kehastavad suurepärastes rollides John Cusack ja Paul Dano.

Tartu Elektriteatris näidatava tARTuFFi dokumentaalfilmi programmi kroonib Sundance’i filmifestivali publiku lemmikfilm “Ikkagi elus: Lugu muusikast ja mälust”, mis esitab meile läbi liigutavate kaadrite hüpoteesi, kas selliseid vanadusega kaasnevaid haigusi nagu Alzheimer, Parkinson ja dementsus on võimalik ravida muusika abil, mis taaselustab mälestusi patsiendi minevikust.

“Iraagi Odüsseia” on auhinnatud dokumentalisti Samiri eepiline lugu oma sünnimaa muutlikust ajaloost, õitsenguperioodidest kuni traagilise hetkeolukorrani, mille on põhjustanud verine diktatuur, sõda ja sellele järgnenud okupatsioon.

“Rattad autode vastu” käsitleb globaalse haardega aga Eestiski ülimalt päevakajaliseks muutunud teemat jalgratturite ja autojuhtide keerulistest suhetest, linnaplaneerimisest ning püüdlusest juhtida inimkonda rohelisema tuleviku suunas.

“Tõeline naeratus” on aga ülimalt helge lugu mehest, kes korraldab oma autistlikule vennale 1300-kilomeetrise rattamatka läbi maalilise Hispaania.

Kokku linastub tARTuFFil 17 täispikka filmi 13st riigist. Kõik filmid on vaatajatele tasuta. Raekoja platsi seanssidel on eestikeelsed subtiitrid.

Terve programmiga saab tutvuda festivali kodulehel.