Kolmapäeval esilinastus ette välja müüdud kinoteatrites “Sõrmuste isanda” uus film “Kaks kantsi” ning analüütikud ennustavad, et Ühendriikidele tänavune kinokassa kasvab selle filmi toel üle 9,1 miljardi dollari. See teeb juurdekasvuks mullusega võrreldes üle kümne protsendi.

Dan Marks analüüsifirmast AC Nielsen/EDI märkis, et kuna piletite hinnad on tänavu tõusnud vaid kolme-nelja protsendi võrra, tuleb kasv peamiselt külastatavuse kasvust.

Tänavu on esilinastunud mitmed ülipopulaarsed filmid, nagu näiteks “Ämblikmees” (“Spider-Man”), mis on toonud Ühendriikides sisse 404 miljonit dollarit, ja üllatuslikult kassaedetabelite tippu tõusnud sõltumatu film “My Big Fat Greek Wedding” 215 miljoni dollariga.

Möödunud nädala lõpu seisuga olid filmid toonud Ühendriikide ja Kanada kinodes sisse 8,45 miljardit dollarit ehk 12 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal ajal, märkis AC Nielsen. Marks prognoosib selle summa kasvu üle 9,1 miljardi, kui linale jõuavad “Kaks kantsi” ning hiljem veel “Catch Me if You Can”, ”New Yorgi jõugud” ja “Two Weeks Notice”.

Teine analüüsifirma Exhibitor Relations Inc. prognoosib tänavuseks kinokassatuluks 9,2 miljardit dollarit.

Stuudiotest on AC Nielseni hinnangul 1,5 miljardiga praegu selge turuliider Sony Corp-le kuuluv Columbia Pictures, mille film on “Ämblikmees”. Teisel kohal on Walt Disney Co. Buena Vista 1,14 miljardiga ja kolmandal News Corp. Ltd. 20th Century Fox 1,02 miljardi dollariga.

Summad pole veel lõplikud, sest linastumas on veel mitmeid kassatükke. Peagi jõuavad ekraanile romantiline komöödia “Two Weeks Notice” (Warner, peaosades Sandra Bullock ja Hugh Grant), “Kaks kantsi” (New Line Cinema), ”New Yorgi jõugud” (Disneyle kuuluv Miramax, peaosades Leonard DiCaprio, Cameron Diazi ja Daniel Day Lewis) ning lastefilm “Pinocchio” (Miramax, peaosas Roberto Benigni).