1) Jälle tema?

Kelle iganes kohta televaataja seda ka ei mõtleks, keskendub ta tõenäoliselt järgmise reklaamipausini sellele, et mõelda, millistes sarjades, saadetes ja projektides ning millistel pidudel õhtujuhina see inimene silme eest juba läbi on käinud. Näod korduvad. Tänaseks juba nii palju, et on raske meenutada, kust üks või teine üldse alustas ja miks ta sulle meeldima/mitte meeldima hakkas.

2) Mida ma küll vaadata tahtsin?

Avad pärast tööpäeva teleka teadmisega, et täna on kindlasti midagi vaadata. Klõpsid sihitult tuttavate kanalite vahel, leidmata, mis see oli, mis sa vaadata tahtsid. Umbes nagu toidupoes, et kõht on tühi ja tahaks midagi head, aga midagi head nagu polegi. Järgmisel päeval selgub muidugi kontori kohvinurgas, et see saade/sari oli eetris juba üleeile. Viga kordub igal õhtul hooaja esimesed kaks-kolm nädalat, siis saad järje peale ja suudad õiged ajad välja sõeluda.

3) Oot, aga millal see saade/sari uuesti alustama pidi?

Kuskilt ajusopist meenub, et peatselt pidi algama uus hooaeg näosaates, laulusaates või mõnes seriaalis. Istud ja nuputad, millal küll ja selle asemel, et mõnd uut sarja-saadet avastada, veedad õhtu netis oma lemmikute kohta infot otsides. Ja järgmiseks hommikuks on sul sassis juba, kui teadjana infot teiste fännidega jagada püüad, kas "Su nägu kõlab tuttavalt" algas 5. või 25. oktoobril.

4) Miks selline asi küll tehti?

Mõni uus kodumaine seriaal-saade ikka üldse ei toimi. Ka teisel hooajal mitte! Vaatad ja vaatad, nuputad ja nuputad ning ei mõista, kes sellele jah-sõna ütles ja milleks nii palju raha tühja on raisatud. Tõenäoliselt kaovad need projektid eetrist õige ruttu ja enne, kui nendega harjudagi saad. Maarja Liisi lemmiklooma projekt. "Omakohus".

5) Appi, kuidas see asi Eestisse ei sobi!

Formaadisaated on Eesti telemaastikul väga popid, kuid mõni telemäng või jaapanilastele, ameeriklastele, venelastele või kellele iganes mõeldud spetsiifiline saade ei sobi eestlase temperamendiga üldse. Ka need projektid kaovad tõenäoliselt eetrist enne, kui nendega harjudagi saad. "Auk seinas" või näiteks "Õige valik" ehk projektid, mille jaoks eestlased on liiga häbelikud. Ei pea uuesti tegema, et selles veenduda taas.

6) Vana on alati hea
Kui uute seast midagi põnevat ei leia, pöördud tagasi nende juurde, mis on kindla peale minek. Kuigi sul on "Sõbrad", "Seks ja linn" ning "Tuvikesed" sõna sõnalt peas, ei suuda keegi sind peatada, kui veel 87. korda sama osa vaatad millegi uue ja ebahuvitava asemel.

7) Seebine õhtu!
Vanasti olid igaõhtuseks hitiks pere teleris Mehhiko ja Venetsueela seebikad, siis tulid Saksa ja nüüd on eetri vallutanud Türgi seriaalid. Ja muidugi "Vaprad ja ilusad" ning "Kodus ja võõrsil"... Kaua need jooksnud täpselt on? Vahet pole, head on ikka pärast kurnavat tööpäeva.

Ja siis välkmõtted, mis sügsel sind varem või hiljem tabavad:

8) Uut telekat oleks vaja, pikk sügis ja talv on ju ees, mis selle ees veeta tarvis...

9) Peaks vähem telekat vaatama vist.

10) Nii mõnus on kodus teki all olla ja telekat vaadata!