Filmi rahvusvaheline esilinastus toimus 9. oktoobril A-kategooria festivalide hulka kuuluval Busani filmifestivalil Lõuna-Koreas, mille võistlusprogrammi film valiti.

Fjodor Dostojevski samanimelisel romaanil põhinev “Idioot” jutustab naiivsest vürst Mõškinist, kes asub päästma hukatusse minna otsustanud naise hinge. Sarneti käsitlust “Idioodist” võib vaadelda kui kirglikku ja põletavat armastuslugu või filosoofilist jutustust inimesest, kelle vahetu käitumine tekitab teistes rahutust ja häbi ning igatsust headuse järele. Film on üles võetud Narvas Aleksandri kirikus, Tallinnas Dominiiklaste Kloostris ja Mustpeade majas. “Idioodis” mängivad Risto Kübar, Katariina Unt, Tambet Tuisk, Ain Lutsepp, Tiina Tauraite, Ülle Kaljuste, Ragne Veensalu, Taavi Eelmaa, Juhan Ulfsak jt. Filmi operaator on Mart Taniel, monteerija Tambet Tasuja, helilooja Ülo Krigul, kunstnik Jaagup Roomet, kostüümikunstnikud Jaanus Vahtra ja Riina Põldroos ning produtsent Katrin Kissa.

Maakondlikult korraldatakse “Idioodile” vaid ühel päeval (Jõhvis kahel päeval) toimuvad linastused. Sellise linastumisgraafiku eesmärk on väärtustada kodumaist filmikunsti ja elavdada kohalikku kultuurielu. Argise kinoskäigu asemel on filmiloojate sooviks muuta see sündmus erakordsemaks ning igal erilinastusel teeb filmile sissejuhatuse ka mõni “Idioodi” näitleja või meeskonnaliige.

Alates 19. oktoobrist avatakse filmi linastumise puhul Temnikova & Kasela galeriis (Müürivahe 22) Laurentsiuse näitus, kus saab lähemalt vaadata kunstniku poolt “Idioodi” jaoks valminud maale ja ikoone.