Saade läks eetrisse ETV+ uhiuuest ja tuttavlikult mõjuvast stuudiost, mis on üles ehitatud koduselt: hommikusaade tegutses peaasjalikult avara kööginurga ning puuvijakausiga kaunistatud köögilaua taga, põigates korra võimlemiseks ka stuudiosse ehitatud lavale, kus hakkavad tulevikus esinema saate muusikalised külalised. Elutoanurk, mis stuudios samuti olemas, hakkab olema õhtuste saadete keskpunkt. Stuudio "akna" tagant paistis Narva linnus - väga sümboolne, arvestades, et saate eesmärgiks on saada Eestis elavad venelased ühiselt teleri ette.

Üllatavalt sarnaste soengutega saatejuhid Dmitri Pastuhhov ja Jelena Solomina mõjusid uute eetrinägudena väga sümpaatselt ja heasüdamlikult. Terevisioonilikku lustakust ning vene telesaadetele omast joviaalsust jäi saates paraku väheks ning saatejuhtide kogenematus ja kohati isegi segadus paistis hästi välja. Ebalevad momendid ning naljakalt kohmetu vaikusehetk, kui saatejuhid eetritervituse ajal kohvi rüüpasid, saavad nad igal juhul andeks: esimene otse-eeter on ikkagi esimene otse-eeter ning teadmine, kuhu kaamerasse vaadata (pilkude ujumist esines ikka üksjagu), tuleb ajapikku.

Millest aga saates räägiti? Siinkohal üllatust suures plaanis ei olnud: loomulikult võeti ette Eston Kohveri juhtum, mida oli saatesse kommenteerima toodud sotsioloog Juhan Kivirähk. Korraks loodi veidi kohmetuvõitu otselülitus Narva, kus korrespondent kohalikud mured ja rõõmud ette luges. Nii vene "AK" uudislõikudes (mis vaheldusid saates samuti nagu "Terevisiooniski") kui ka hommikusaate laua taga lehti lapates, arutleti ka Savisaare ja keskerakonna üle. Nagu kuude kaupa lubatud, siis suudeti ettevaatlikult balansseerida objektiivsuse vahedal teral ning püüdlikult esitati küsimusi, mis võiksid justkui vene vaatajal antud küsimustes tekkida. Küll aga ei saa salata, et teatav pinge ning häguloor jäi siiski õhku: selline, mis tekib, kui püütakse mitte kedagi solvata ja mitte liiga selgelt pooli valida. Selgelt ongi tegu kanali suurima väljakutsega - kuidas olla veenev ja võita vene vaataja usaldus, mõjumata vastupropagandana Venemaa kanalitele. "Eestlase vaatevinklist" oli algus päris hea, kas aga ka vene vaataja jaoks?

Lõbusamatest teemadest tehti saates hommikuvõimlemist, räägiti kirjanik P.I. Filimonoviga tema uuest raamatust, põigati loomaaeda, tehti juttu ETV+ teiste saadete tegijatega, arutleti noore sõjaväelasega ajateenistuse teemadel ning ei unustatud ka eile öösel taevast kaunistanud punast superkuud.

Üllatavalt palju kumas saatest läbi eestlaslikkust: kööginurgas võeti ette eesti rahvustoidud ning külas käis Eesti toidu kuu eestvedaja Siiri Lehtmets. Lapati eestikeelseid lehti ning saate lõppu lasti Curly Stringsi lugu. Ligi hiilib kõhklus: kas nii eestlaslik ja rahulik avapauk suutis ikka oma soovitud vaatajaskonda meelitada, kes vähemalt levinud arvamuse järgi hoogsamat televisiooni eelistab? Mis puudutab aga hommikusaate rolli aktuaalsete teemade vahendamisel, siis pealtnäha saadi justkui hakkama küll. Siiski loodame, et saade soojendab end kiiresti üles ning lõdvestub - äkki siis läheb lõbusamaks ka.

Hea lugeja, kas vaatasid täna ETV+ avasaadet? Kirjuta meile kommentaariumisse, millise mulje jättis uus venekeelne hommikusaade!