Euroopa Filmifoorum Tallinn toimub selle aasta 19. Pimedate Ööde Filmiefestivali ja selle rahvusvahelisele filmitööstusele suunatud programmi Industry @ Tallinn ajal, 18.-19. novembril. Üritus on oluliseks verstapostiks Euroopa digitaalse ühisturu strateegia problemaatika arutamisel, mille eestvedajaks on Euroopa Komisjoni asepresident ja Eesti ekspeaminister Andrus Ansip.

Konverentsi teemadeks saavad muuhulgas näiteks sünergiad ja koostöö leviõiguste, audiovisuaalse tööstuse ja idufirmade ning infokommunikatsioonitehnoloogia sektori vahel. Lisaks on fookuses Loov Euroopa MEDIA programmi pakutavad uued võimalused, debatt müügi ja levi väljavaadete, intellektuaalomandi ja autoriõiguste üle digitaalajastul, mitmekesisus VOD turul ja uued innovatiivsed vahendid vaatajate kaasamiseks, mille demonstratsioone ka nende kahe päeva jooksul vaadata saab.

„Festivali haru, mis on suunatud rahvuvahelisele filmitööstusele on alati olnud ajendatud eesmargist otsimaks võimalusi diskussiooni laiendamiseks ja koostöö suurendamiseks filmitööstuse ja teiste kultuurivaldkondade ja ühiskonna vahel nii Euroopa siseselt kui ka globaalselt. Me elame ajal, mil toimuvad fundamentaalsed muutused selles, kuidas filme luuakse, levitatakse ja vaadata soovitakse. Seetõttu oleme väga põnevil, et saame koostööd teha Euroopa Komisjoniga ning võõrustada üritust, mis mitte ainult ei aita kokku tuua tipptasemel audiovisuaalsektori poliitika kujundajaid, filmiloojaid ning ettevõtjaid, vaid loodetavasti loob ka võimaluse sisukaks ja tulemusrikkaks debatiks meid kõiki puudutavas digitaalturu küsimuses," kommenteeris Pimedate Ööde Filmifestivali Industry @ Tallinn juht Sten-Kristian Saluveer.

Osalejad saavad tutvuda ka parimate põhjamaiste idufirmade, audiovisuaalse tehnoloogia ja postproduktsiooni ettevõtetega Pimedate Ööde minimessil, Rahvusvahelise Mängudearendamise Assotsiatsiooni korraldatud GameJam annab aga ligi 20 filmi intellektuaalomandiõiguste omanikule võimaluse luua filmidest inspireeritud mänge. Pimedate Ööde levitajate ja filmiõiguste ostjate foorum toetab konverentsi spetsiaalselt kõrgetasemeliste müügiagentidele ja otsjatele koostatud programmiga, et tutvustada neid regionaalsete levitajatega, aga pakkuda ka nõuandeid leviõiguste müügi- ja omandamisküsimustes põhja- ja Baltimaades ning Ida- ja Kesk-Euroopas.

Pimedate Ööde Filmifestival on Kirde-Euroopa suurim ja tuntuim filmifestival ning talvehooaja tähtsaim kultuurisündmus Eestis. PÖFF on piirkonna ainus Rahvusvahelise Filmiprodutsentide Assotsiatsioonide Föderatsiooni (FIAPF) kinnitatud võistlusprogrammiga festival. Festivalil on 2015. aastal kolm võistlusprogrammi – rahvusvaheline võistlusprogramm, Tridensi Eesti filmi võistlusprogramm ja Tridensi debüütfilmi võistlusprogramm. PÖFF-i filmitööstuse platvorm koosneb Industry @ Tallinn tippkohutmisest ja Baltic Event’i filmi ja ühisproduktsiooni turust, mis toimub 16. - 20. novembrini 2015, olles piirkonna kõige kiiremini kasvav filmitööstuse müügisihtpunkt.

Euroopa Filmifoorum, mida tutvustati programmis „Euroopa film digitaalajastul“ 2014. aastal, kavatseb rajada stabiilse platvormi pikaajalisele audiovisuaalse sektori strateegiale ja toimida samas ka kui muutuste esilekutsuja, avades sektoris uusi võimalusi. Foorumi tuumikuks on nii formaalsed kui mitteformaalsed konsultatsioonid nii rahuvuslike kui regionaalsete rahastusorganisatsioonide juhtidega, tööstuse ekspertidega kui ka liikmesriikidega.