Endale ajaloo-kategooria küsimuse "välja veeretanud" Tamlale esitatud küsimus kõlas nii: "Milliseks piirkonnaks kuulutati Eesti 1942. aasta jaanuaris?". Vastusevariantideks pakuti a) venelastevabaks, b) kommunismivabaks ning c) juudivabaks.

Küsimuse peale kohmetusest ja hämmeldusest suured silmad teinud Tamla vaikis mõne hetke ning asus siis ääri-veeri sõnu valima: "Noh, ma tean küll, kes siin siis juba n-ö valitsesid...Ehk siis mõnes mõttes nad ju võisid öelda seda kõike."

Saatejuht Gaute Kivistiku pealekäimisel otsustas Tamla veel väikese mõttepausi järel valida vastuseks variandi "b" ehk "kommunismivabaks". Tegemist oli loomulikult vale vastusega. "Ei ole, see oli veel drastilisem," sõnas saatejuht ning kinnitas, et õige vastus oli siiski "c".

Mida Tamla järgmiseks ütles üllatas Facebookis levivate postituste kohaselt mitmeidki ajaloohuvilisi televaatajaid - kuidas nii, et avalik-õiguslik televisioon tekitab pühade ajal eetris rahvuslikult nii tundliku ja ebakorrektse situatsiooni. "Ma ütlen ausalt, et ma ei tahtnud seda öelda," põhjendas Tamla oma valikut, andes mõista, et teadis õiget vastust, kuid ei pidanud sobilikuks vastust välja pakkuda ning valis kõlaliselt kõige neutraalsema variandi.

"Jah, ajaloos on asju, mida ei taheta öelda, aga nii ta on, et Eestit okupeerinud sakslased raporteerisid toona, et kõik kohalikud juudid on hävitatud," nentis seepeale Kivistik, vabandades küsimust välja kui ajaloolist tõde.

Intsident hakkas loomulikult silma vene ja juudi rahvusest publikule, kelle seas on lahvatanud pahameel saate toimetajate suhtes ning kes elavad seda väga Facebookis. Tamla diskreetne ja väljapeetud reaktsioon keerulises olukorras on aga pälvinud suure heakskiidu.

Vaata saadet ETV arhiivi lehelt (kõnealune küsimus alates 20:22).