Tsükli 45minutine avafilm on pühendatud neurokirurg Andres Ellamaale ja see avab tema karismaatilise isiksuse läbi neurokirurgile omase igapäevaelu Mustamäe haiglas.

Kogu 12osalisena kavandatud esimene tsükkel on toodetud Mustamäe haigla baasil, iga film on iseseisev portreefilm. Tulemas on filmid kurgu-nina-kõrvaarstist Ene Millerist, uroloog Ülo Sibulast, neurokirurg Aadu Liivatist, üldkirurg Jaan Tepist, anestesioloog Valdo Toomest ja traumatoloog Maksim Lugovskoist.

Tsükli eesmärk on teadvustada ja väärtustada arsti kui isiksust, kelle kutseoskustest ja inimlikest omadustest tuleneb Eesti tervishoiu kvaliteet, ehk teisisõnu — arstiabi saamine, teatas ETAle filmi režissöör ja projektijuht Helle Karis.

Portreteerides erinevaid isiksusi, portreteerib tsükkel ühtlasi arstiteaduse hetkeseisu ja probleeme, märkis Karis.

Contra mortem (ladina keeles “surma vastu”) ei ole võitlus elu eest ainuüksi meditsiinilises mõttes, siia alla mahub kogu elava maailma eksistentsi idee - elu eest ja surma vastu. Ja see on tõsine asi, leiab Karis.

Praeguseks on Karise sõnul üles võetud kaheksa osa, mis kõik on toodetud täielikult erakapitali toel.

“Me otsisime tükk aega projekti, mida oma juubeli puhul rahastada — “Contra Mortem” oli suurepärane leid,” ütleb peasponsori, möödunud aastal sajandat juubelit tähistanud hõimurahva ungarlaste ravimifirma Gedeon Richteri esindaja Eestis doktor Istvan Ban.

Teletsükli loomingulisse meeskonda kuuluvad lisaks Helle Karisele veel Marko Piirsoo, Peter Murdmaa, Eero Karis ja Maret Hirtentreu.

Filmitsüklit on kavandatud demonstreerida ETV ekraanil kevadest.

Tsükli avafilmi esitleb Helle Karis Tallinna Kinomajas esmas- ja teisipäeval kell 18.