Kell 17 tuleb esitusele kaks dokumentaalfilmi. Mark Soosaare “Lõputa lugu Estoniast” püüab vastukaaluks katastroofi põhjusi uurivatele raamatutele ja filmidele vaadata kannatanute hinge.

Teisena linastuv Renita ja Hannes Lintropi film “Turvalisuse illusioon” peatub lähemalt meresõidu turvalisusel ro-ro-tüüpi laevadel. Kas turvalisus on tegelikkus või illusioon — sellele küsimusele otsivad filmi autorid vastust Estonia katastroofist pääsenute abiga.

Sissepääs üritusele on tasuta.

Kell 15, 19 ja 21 saab kinomajas näha Juta Rabe raamatu põhjal valminud filmi “Balti torm” (“Baltic Storm”). “Balti torm” on põnevusfilm, mille osades on Greta Scacchi, Jürgen Prochnow, Donald Sutherland, Rein Oja ja teised. Mullu valminud filmi lavastas Reuben Leder. Üks käsikirja autor oli ajakirjanik Jutta Rabe. Sissepääs maksab 50, rahvusvahelise tudengikaardiga 35 krooni.

Esmaspäeval ja teisipäeval toimub mujalgi Eestis parvlaeva huku kümnenda aastapäeva mälestusüritusi. Esmaspäeval kell 18 on Pärnus Eliisabeti kirikus palvus, kirik on avatud kuni kella 21. Tund hiljem algab Tallinnas Kaarli kirikus mälestuskontsert, kus Tallinna Kammerorkester ja Nargen Opera esitavad Tõnu Kaljuste dirigeerimisel Cyrillus Kreegi “Reekviemi”. Samal ajal on mälestuspalvus Harjumaal Harku vallas Rannamõisa kirikus algusega kell 19.

Teisipäeval algusega kell 12 on Rannavärava mäel Estonia huku skulptuuri juures mälestustseremoonia. Hukkunute nimesid kandva graniitplaadi juurde toovad leinajad lilli ja pärgi.

Kell 18 on mälestusteenistus Pärnu rannas asuva risti juures. Samal ajal viiakse pärgi hukkunute mälestusmärgi juurde Võrus ning Katariina kirikus on mälestusteenistus. Kell 20 järgneb kultuurimajas Kannel kontsert leinajaile.

Estonial hukkunuid mälestatakse ka teistes riikides. 28. septembril kell 19 algab Turu toomkirikus mälestusteenistus, kus mälestuskõne peab peapiiskop Jukka Paarma.

Kirjastus Tammerraamat andis Estonia hukkumise aastapäeval välja 160-leheküljelise mälestusraamatu “M/S Estonia in memoriam”, kus on avaldatud kõigi hukkunute nimed, eluloolised andmed, kodakondsus ja see, kas hukkunu leiti või mitte. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kinkis 300 mälestusraamatut raamatukogudele.

Reisiparvlaev Estonia uppus 1994. aasta 28. septembri öösel tormisel Läänemerel teel Tallinnast Stockholmi paarikümne minutiga. Selles Läänemere suurimas rahuaegses laevaõnnetuses hukkus 852 inimest, peamiselt rootslased, soomlased ja eestlased.