USAst pärit Eesti taustaga filmilooja on lavastanud 10 täispikka filmi, olles reeglina kõigi oma filmide tootja, operaator, kunstnik, näitleja, produtsent ja helilooja.
Esmakordselt linastuvad Eestis festivali raames ka Rebase filmid.

HÕFFi programmijuht Helmut Jänese sõnul on Rebase näol tegu Eesti kontekstis huvitava ja julge filmiloojaga, kes 40 aastat tagasi nägi võimalusi teha ka vähese raha eest filme, mis publikut kinno meelitavad.

“Retrohõnguliste, sageli halva ja väga halva maitse piiril sammuvate B-žanri filmide näitamine lisab igale filmifestivalile vürtsi, mille järele on suur nõudlus. Et Eesti juurtega filmimehe loomingut pole kahetsusväärsel kombel tema kodumaal veel näidatud, on meil hea meel, et 75-aastane vanahärra soostus ise meile külla tulema ja oma pikka filmimehe karjääri tutvustama,” rõõmustab Jänes.

Peale Teist maailmasõda Saksamaalt USAsse elama asunud Bill Rebane alustas filmide tegemist 1960ndatel aastatel, tehes koostööd kuulsa õudusfilmide tootja ja lavastaja Herschell Gordon Lewisega.
Viimasega koostöös valmis ka Rebase esimene ning üheks kõigi aegade halvimaks filmiks tituleeritud ulmeteos “Monster A-Go Go” (1965).
Kümme aastat hilisem film “Hiidämblike sissetung” kuulub toona viiekümne Ameerikas kõige enam kassat teinud hiti hulka, olles tänaseks saavutanud kultusfilmi staatuse.

HÕFF pakub Haapsalu Kultuurikeskuses filmisõpradele vaatamiseks kahte Rebase filmi: “Hiidämblike sissetung” (1975) ja “Verine lõikus ehk Tiny Tim on Pervo-Mervo” (1987).
Rebasele antakse üle ka elutööpreemia pikaaegse loomingulise panuse eest.

“Hiidämblike sissetungi” treiler:

HÕFFi programmis linastub tänavu 21 täispikka filmi kogu maailmast. Lisaks varem väljakuulutatud filmidele on festivalile lisandunud kõrvalprogramm “Friikidele”, mille raames näidatakse uudse ja originaalse lähenemisega madalaeelarvelisi B-filme “Tulnukbikiinide sissetung” (Lõuna Korea), “Deadball” (Jaapan), “Manborg” (Kanada) ja “Vaginal Holocaust + Lesbos Caged Go Go” (USA). Friigifilmide sektsioonis leiab aset ka Jaapani linateose “Henge” rahvusvaheline esilinastus.