Balti Filmi- ja Meediakooli filmipaviljonis aset leidev sündmus lõpetab pidulikult ka Eesti filmi 100. juubeliaasta.

Eesti filmi andmebaas hõlmab Eesti filmiloojate loomingut aastatest 1912-2012 ja selles on kirjed üle 15 000 filmi ning filmikroonikapala kohta. Kuigi elektrooniline rahvusfilmograafia ei ole veel valmis täismahus ning filmiuuringud ja informatsiooni täiendamine jätkub kavakohaselt 2017. aasta lõpuni, on see juba praegu kõige täielikum avalikkusele kättesaadav Eesti filmi ja filmikultuuri varamu.

Andmebaasi avamise hetkel on kasutajate käsutuses täiskirjed enamiku Eestis toodetud täispikkade mängufilmide, 1912 – 1940 I pool toodetud filmikroonikate, Eesti Telefilmi filmide ja Tallinna Ülikooli Balti Filmi-ja Meediakoolis 2005-2012 tehtud tudengifilmide kohta. Paljude mängufilmide katkendeid ja kroonika-, tele- ja tudengifilmide täisversioone saab andmebaasis ka vaadata.

Mahuka filmivaramu kohta täieliku andmestiku kogumine on mahukas ja kulukas ülesanne. Seda tööd toetavad kõik filmivaldkonnaga seotud võtmeorganisatsioonid – Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Filmi Sihtasutus, Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvusringhääling, AS Tallinnfilm, Eesti Rahvusarhiiv, Eesti Kinoliit, Balti Filmi- ja Meediakool, Eesti Filmiajakirjanike Ühing, Eesti Film 100 ja MTÜ Eesti Filmi Andmebaas – kes sõlmisid rahvusfilmograafia loomiseks ühiste kavatsuste kokkuleppe 20. jaanuaril 2009.

Eesti Filmi Infosüsteemi (EFIS) IT lahenduse ja veebikeskkonna tegi firma Mindware OÜ EL Struktuurifondi ja Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse rahalisel toel. EL Struktuurifond INNOVE
toetas ligi pooleaastast sisutoimetajate/kodeerijate koolituskursust, mille lõpetanud toimetajad tegelevad igapäevaselt filmiuuringutega, filmiinfo otsimise, analüüsi ja andmebaasi sisestamisega alates 2011. aasta kevadest.

Andmebaasi arendatakse edasi aastatel 2013-2017, mil praegu kättesaadavad osakirjed dokumentaalfilmide, animafilmide, muusikafilmide ja alates 1940 II poolest toodetud kroonikafilmide kohta asendatakse järk-järgult täiskirjetega. Siis on kogu teabepilt 100 aasta jooksul filmilindile jäänud Eesti elavikust ja loodetavasti üha ka üha suurema hulga filmide vaatamise võimalus kõigile huvilistele veebis kättesaadav ja seda ka andmebaasi inglisekeelses versioonis.

Eesti filmi andmebaasi projektijuht on filmitootmisfirma F-Seitse produtsent Reet Sokmann ja peatoimetaja, Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli meediaosakonna juhataja Hagi Šein.

Avamisel esitavad filmimuusikat Nele-Liis Vaiksoo, Lauri Liiv ja Olav Ehala.