Nimelt pidi Saku Suurhallis 2002. aasta kevadel peetud Eurovisioni lauluvõistluse saatejuhina esialgsel plaani kohaselt üles astuma just tema, ent asendati ühel hetkel ootamatult hoopis Marko Matverega.

Evelin Ilves uuris, mis toona siis täpsemalt juhtus ning milliseid tundeid see tekitas. Vestlusse sisenes ka Sanderi ema Irene Lembi Eonurm, keda juhtum näis enamgi häirivat kui meest ennast.

"Juhtusin rääkima tollal Veljo Tormisega, kui oli selgunud, et Mart ei saa juhtida. Ta ütles, et see on kultuuriministri otsus, et Mart Sander ei juhi seda, vaid tuleb leida uus inimene," kaebas multitalendi ema. "Üks ameerika võttegrupp käis siin. Nad rääksid, et nad ei saa sellest aru."

Kultuuriministriks oli toona Signe Kivi. Saatejuht Evelin Ilves uuris seepeale, kas Mardil oli viimasega mõni kana kitkuda. "Jah, sel hetkel oli väike kana," tõdes Sander, vihjates, et otsusel oli isiklikku maiku.

"Sellist pikka vihapidamist ja aastatetagust ärapanemist tuleb palju ette," nentis mees.

Toonane "Kes hakkab Eurovisiooni vedama?" saagat võrdles ta värskelt möödunud presidendivalimistega. "Seda asja leierdati nii palju, et kõigil oli juba kõrini. Kes saab ja kes saab! Ja kes siis saab tema kõrvale. Ma olin ise ka sellest totaalselt tüdinud," meenutas Sander ja leidis, et Matvere nime väljakäimine võis tulla rahvale lausa kergendusena – nii nagu presidendivalimistel, kus Kersti Kaljulaid ilmus just siis, kui kõigil oli valimistest viimseni villand.

Sander Matvere peale aga vimma ei pea. "On levinud arvamus, et peaksin Matveret elu lõpuni vihkama," imestab Sander, lükates kõmu ümber ning tõestades seda ka näitega koostöödest. "Ta on suurepärane ja andekas inimene. Töötaksin temaga alati koos, kui mul selleks võimalus oleks," kinnitas ta.

Vaata saatelõiku: