Uudised on eetris tööpäeviti, saksakeelsed algavad kell 15 ja kestavad tund aega, prantsuskeelsed algavad kell 16 ja kestavad 40 minutit.

Üle Euroopa tuntud uudissaadete näitamisega soovib ETV tuua killukese Euroopat igasse Eestimaa kodusse ning aidata kaasa Euroopa Liidu teadvustamisele, teatas ETAle ETV pressiesindaja Raivo Suni.

Suni teatel võivad koolid originaalkeelseid uudiseid kasutada aktiivse keeleõppe osana ja samal ajal annavad otse Euroopast tulevad uudised alternatiivseid vaatenurki meie välisuudistele.

“See, et Eesti Televisioon näitab Deutsche Welle (DW) uudiseid otse, on suur samm edasi eestlase maailmavaate avardamisel,” ütles DW välissuhete juht Eduard Klas. “Tänu programmile jõuab nüüd iga eestlase koju tükike Euroopat. Pidades silmas ühiskonna üldist suunitlust Euroopa Liidule on see äärmiselt oluline.”

Uudised lähevad eetrisse koostöös Prantsuse Kultuurikeskuse ja Saksa Goethe Instituudiga.

Saated jõuavad vaatajani esialgu vaid originaalkeeles, kuid ETV juhatuse liikme ja programmidirektori Ilmar Raagi sõnul saavad need tulevikus tõlke. Raag ütles ETAle, et tõlke puhul kasutataks subtiitreid, mitte teksti pealelugemist.

“Ehkki keeleseaduse järgi võib otse edastatavaid uudiseid ka mitte tõlkida, otsime siiski kiireimat moodust, kuidas samal päeval eetris olnud uudiseid ETV vaataja jaoks tõlkida nii, et ei kahaneks nende uudisväärtus,” selgitas Raag.

Raag möönis, et nende uudiste eetrisoleku kellaaeg ei sobi töölkäijatele, aga lisas, et paremad kellaajad on meie oma uudistele. Raagi sõnul on kellaaega valides eeldatud, et professionaalidel, kes neid uudiseid vajavad — ajakirjanikud, valitsusasutuste töötajad, koolid — võiks olla võimalus töö ajal neid vaadata. Selle osa neist uudistest, mis eesti vaatajale rohkem huvi pakub, võtab AK üle, see õigus on ETVl olemas, lisas ta.

Raag ei välistanud võimalust, et edaspidi seda teemat edasi arendades leitakse võimalus DW ja TV 5 uudiste kordamiseks õhtul programmi lõpus.

ETV kavatsus näidata välismaiseid uudistesaateid ei ole ainulaadne ettevõtmine Eestis. Võõrkeelsed uudised on eetris ka Eesti Raadio programmis Raadio Tallinn sagedusel 103,5 MHz, teatas Suni.