Film toob publikuni 20. augustil Eesti Vabariigi taasiseseisvumise aastapäeval Tallinna Lauluväljakul toimunud Ruja kontserdi, kus Eesti legendaarseim rockansambel esitas koos erinevate solistide ja suurte taustajõududega läbilõike ansambli loomingust.

Nagu räägib filmis üks kontserdikülastaja, oli rõõm näha laval pea kogu Ruja seltskonda. „See oli supersündmus! Ruja on kogu minu nooruspõlv, ma tulin selleks maalt ära pühendades ja lootes, et on üks iseseisvumise taastamisepäeva tõeline üritus ja seda see oli.“

Filmi tegijad viivad vaatajad nii lava peale kui lava taha, näidates ka artistide vahetuid emotsioone enne ja pärast esinemist, mis tavaliselt publiku eest varjatuks jääb.

Kontserdile eelnes prooviperiood, mis samuti suures osas filmilindile jäädvustati. Rein Rannapi ja Jaanus Nõgisto vahelisest keerulisest suhtest on loodud omamoodi müüt. Esmakordselt on aga võimalik kahe mehe kirglikku tööprotsessi ka kõrvalt vaadata. Värvikate karakteritena pakkusid nad dokumentaali tegijatele palju tänuväärset materjali ja pikantseid hetki.

Proovide ja kontserdipäeva melu vahele on põimitud Ruja liikmete ja kontserdil esinenud solistide intervjuud. Loomulikult meenutatakse filmis ka Urmas Alenderit.

Muusikadokumentaali „Eesti muld ja Eesti Ruja“ on tootnud Sterotek Film, režissöör Tarvo Mölder. Film linastub 24. veebruaril kl 17.00 Tallinnas kinos Cinamon Kosmos ja Tartus kinos Cinamon.