Los Angeleses tegutseva Entertainment Business Groupi arendus- ja produktsioonipresident Gillen on pakkunud, et kui ta saaks kasutada 12 miljoni krooni suurust fondi, siis arendaks ta kolm Eesti-teemalist ja/või vähemalt osaliselt Eestis filmitud filmi, kasutades seejuures võimalikult palju siinseid loovisiksusi ja filmimehi. Osa filmide tulust paneks ta kõrvale Eesti filmitegijate koolitamiseks, kirjutab Eesti Päevalehe Ärileht.

Eesti teemat ja teost ei saa aga ultimaatumina ette seada, sest suurstuudio peab filmi levi korraldusega nõus olema, vastasel juhul on kogu ettevalmistus asjatu. Sellepärast pakuks Gillen, teades, milline kümnest suurstuudiost mis laadi teose ja tehingu aktsepteerib, suurstuudiole ideed enne stsenaariumi, žanri või romaani lõplikku valikut.

Hiljem kaasataks üks või mitu tööstuse stsenaristi, kes hakkavad tegutsema koos mõne Eesti kirjaniku, ajaloolase või eksperdiga.

Kui Eesti utoopilise 12 miljoni kroonise arendussumma leiaks ja investeeriks, võib samuti üheks nendest kolmest valitavast filmist olla juba levi osas heakskiidu saanud Hollywoodi stsenaarium. Ning et Gillenil on parajasti filmitriloogia “The Runelords” arendamine lõppjärgus, võiks ta otsustada seda filmida ja toota võimalikult suures ulatuses Eestis.