Visions du Réel toimub 17.-24. aprillini 2015 Nyonis, Šveitsis. “Hei, Rasma!” osaleb festivali võistlusprogrammis, mille fookus on suunatud maailma kaasaegse dokumentalistika paremikule. 

„Hei, Rasma!“ on delikaatne, pieteeditundega tehtud, humoorikas ja positiivses võtmes film, mis järgib Läti, Leedu ja Eesti dokumentaalfilmi parimaid traditsioone.

„Hei, Rasma!“ portreteerib kaasaegset Eesti inimest läbi Eesti rannakülade ühe iidsema traditsiooni – rannaõiguse – , tõukudest legendist, mis on seotud Läti hiidaurikuga „Rasma“, mis sõitis 5. juulil 1941 Põhja-Eesti rannikul miini otsa. Kapten otsustas laeva Mohni saare madalikule suunata, et päästa reisijad ning last, ennekõike Riiast evakueeritud õmblusvabriku sisustus, aga ka väidetavalt Husqvarna jalgrattad ning teravili ja jahu. Filmitegijad otsivad Eesti rannakülades aurikult “Rasma” pärit jalgrattaid ja õmblusmasinaid, aga ka jutulõngu ja mälestusi, talletades nn “kaasaegset pärimust”. Film on jäädvustatud Mohni saarel, Viinistul, Pärispeal ning Turbuneemel Harjumaal 2013. aasta suvel.

"Heal filmil ei ole rahvust, küll aga on heal filmil alati omanäolised ja konkreetsesse traditsiooni kuuluvad filmitegijad, autorid,” lausub filmi produtsent Arko Okk.
Filmi režissöör on Läänemere piirkonna rahvusvaheliselt tuntuim dokumentalist ja filmilavastaja, lätlanna Laila Pakalnina, kes võitis 1996. aastal Cannes’i filmifestivalil FIPRESCI auhinna dokumentaalfilmide “Praam” ja “Post” eest. Laila Pakalnina filmid on linastunud paljudes riikides ja olulisematel filmifestivalidel.

Filmi tootsid stuudio Acuba Film Eestist, Kompanija Hargla ja Krasivo Limited Lätist ning Ketvirta Versija/Unneccessary Films Leedust. Filmi tegevprodutsent on Arko Okk, kes oli ka filmi operaator. Filmi allveevõtted tegid Rauno Volmar ja Priit Annusver. Monteeris Kaspar Kallas, helioperaator oli Kauri Lemberg, helirežissöör Anrijs Krenbergs. Filmi värvikorrektsiooni ja järeltöötluse tegi Aune Nigol.

„Hei, Rasmat!“ on arendatud Euroopa Dokumentaalfilmi Võrgustiku (EDN) LisbonDocs’i pitchingufoorumil. Filmi arendust on toetanud Eesti Kultuurkapital 4000 euroga ja Eesti Rahvusringhääling 1000 euroga, Eesti Filmi Instituut on toetanud filmi rahvusvahelise koopia valmimist 600 euroga. Filmi tootmist on toetanud Läti Kultuurkapital ja Läti Rahvuslik Filmifond. Filmi pikkus on 38 minutit. Filmi FB leht: https://www.facebook.com/HeiRasma