“Varjupaik” on jätk teeneka filmioperaatori ja režissööri Ago Ruusi varasemale dokumentaalfilmile “Loojangule vastu”, mis tutvustas väljasuremisohtu sattunud eesti tõugu hobust. Kui esimese filmi puhul oli tegemist road-movie stiilis sissejuhatava filmiga, siis “Varjupaik” käsitleb sama teema probleemsemat poolt, ütles Ago Ruus ETAle. “Esialgu oligi plaanis teha vaid üks film, kuna materjali kogus aga kahe filmi jagu, siis tuligi teha kaks.”

1999. aastal esilinastunud filmi “Varjupaik” peategelaseks on Saaremaa spordipedagoog Jaan Rooda, kes sai saatuse tahtel eesti tõugu hobuste omanikuks. Rooda on veendunud, et eesti tõugu hobustele tuleks luua Saaremaal riiklik kaitseala — nimetatagu seda kasvõi varjupaigaks.

Filmis välja käidud mõte on tänaseks teoks saamas — Saaremaal Valjala vallas Siigsaarel saab peagi valmis esimene hobuste kaitseala, kus asub ühiskoppel umbes 20 hobusele.

Ago Ruus on ka koostanud eesti tõugu hobustest fotonäituse, mis on rännanud mööda Eestit ja kaugemalgi, varsti pannakse see näitus üles Riias Eesti saatkonna hoones. “Filmist on välja kasvanud teisigi suuremaid ettevõtmisi, praegu olengi rohkem Eesti hobuste kaitsja kui filmitegija,” ütles Ago Ruus ETAle.

Ago Ruusi algatusel loodi Eesti Hobuse Kaitse Ühing, kuhu kuulub poolsada inimest, sealhulgas ka soomlasi. Ta on korraldanud kaks konverentsi eesti hobusest, teine neist oli rahvusvaheline ning pühendatud eesti hobuse 80. aastapäevale.

“Tänavu on eesti hobusel juubel — möödub 80 aastat päevast, mil eesti tõugu hobust hakati ametlikult tõuraamatutesse kandma,” märkis Ruus.

Novembris on Ago Ruusi film “Varjupaik” kutsutud osalema rahvusvahelisele teadusfilmide festivalile, mis toimub neljandat korda Portugali linnas Odivelases, teatas ETAle filmi produtsent Tõnu Karro.