Korraldajad on lubanud loobuda tõsimeelsete välisfilmide traditsioonist, mis on andnud Cannes'ile sünge maine. Tänavu on võistlejate seas paras ports komöödiaid ja isegi üks Bollywoodi muusikal.

Mullu festivalilt puudunud Suurbritanniat esindavad reþissöörid Ken Loach, Mike Leigh ja Michael Winterbottom, andes märku kino Aasia-kinnismõtte hajumisest ja naasmisest geograafilise mitmekesisuse juurde. Neli filmi on Prantsusmaalt ja kolm Ühendriikidest. Itaalia lootus suuremale esindatusele aga purunes - võistlusprogrammi valiti vaid üks Itaalia film.

Loachi tänavune võistlustöö kannab nime "Sweet Sixteen", Leigh esitas konkursile filmi "All or Nothing" ("Kõik või mitte midagi)". Winterbottomi panuseks on leviva trendi kohaselt digitaalvideole võetud "24 Hour Party People" ("Pidu ööpäev läbi").

Itaalia lootused on veteranlavastaja Marco Bellocchio "L'Ora di Religione" ("Religiooni tunnil").

Välisfilmide seas on veel Iisraeli, Venemaa, Hiina, Lõuna-Korea ja Soome reþissööride toodangut.

Festivali avab USA näitlejast reþissöör Woody Allen (pildil), kellelt esitatakse tänavu komöödia "Hollywood Ending" ("Hollywoodi lõpp"). Allen pole kunagi varem isiklikult Cannes'i festivalil viibinud.

Peale tema näitavad end veel Sandra Bullock, Matt Damon, Jack Nicholson, Ralph Fiennes ning Leonardo DiCaprio ja Cameron Diaz, Martin Scorsese innukalt oodatud uusteose "Gangs of New York" ("New Yorgi jõugud") peaosalised.

Kuid kaks korda edasi lükatud Miramaxi tootest näitab Scorsese Cannes'is vaid 20-minutilist katkenditerida, film ise peaks lõpuks kinodesse jõudma detsembris.

Väljaspool võistlusprogrammi on kavas Steven Spielbergi DreamWorks SKG ("Shreki" tegijad) animafilm "Spirit" ("Vaim"), kus esineb Kanada rokkar Bryan Adams.

Mitu noort reþissööri pääseb esmakordselt esinema kõrvuti veteranidega nagu Portugali 93-aastane Manoel de Oliveira, kelle film on seekord "The Principle of Uncertainty" ("Ebakindluse printsiip").

Uute nägude seas on 32-aastane ameeriklane Paul Thomas Anderson, kelle panuseks on "Punch-Drunk Love" ("Armastusest juhm"), peaosades USA koomik Adam Sandler ja Briti näitlejatar Emily Watson.

Anderson loodab korrata paari aasta eest kriitikutelt kiita saanud saanud "Magnoolia" edu.

Ainus konkursil osalev dokumentaalfilm on Michael Moore'i "Bowling for Columbine" ("Keegel Columbine'i nimel"), kus uuritakse Ühendriikide relvakaubandust seoses Columbine'i koolitulistamisega.

Peaþüriid juhib reþissöör David Lynch, kohtunike seas on ka Hollywoodi staar Sharon Stone, märulisangar Michelle Yeoh ja Brasiilia lavastaja Walter Salles.