Film “Fahrenheit 9/11” keskendub ameeriklaste ja Valge Maja reaktsioonidele 11. septembri rünnakutele ning sidemetele president Bushi perekonna ja mõjukate saudide, teiste seas Osama bin Ladeni perekonna vahel.

Moore’i väitel avaldati talle algusest peale survet 11. septembri terrorirünnakuid käsitleva dokumentaalfilmi tegemisest loobumiseks.

Esmaspäeval Cannes’i filmifestivalil linastunud dokumentaal põhjustas sõnasõja ka seoses filmikompanii Walt Disney Co otsusega keelata oma tütarfirmal Miramax filmi levitamine, põhjendades seda filmi poliitilise “polaarsusega” valimisaastal.

Cannes’is võeti Bushi Iraagi-poliitikat teravalt kritiseeriv film esmaspäeval vastu ovatsioonide ja kriitikute tunnustusega. Moore kutsus linastusele järgnenud pressikonverentsil USA-d oma vägesid Iraagist välja viima.

“See kõik on kohutav segadus. See, kuidas nad asju ajavad, on solvanud nii paljusid inimesi,” ütles Oscari võitnud režissöör.

“Algusest peale on see film olnud seotud surveavaldustega — algul selleks, et takistada filmi tegemist ja siis selleks, et takistada filmi levitamist,” ütles Moore pühapäeval.

“Te näete selles filmis asju, mida te pole kunagi varem näinud. Te kuulete asjadest, millest te pole varem kuulnud,” ütles Moore. “Pool filmist räägib Iraagist. Meil on ka võtteid, sest mul õnnestus võttegrupid Iraaki saata.”

Moore’i väitel andis Bushi administratsioon pärast 11. septembrit “loa eralendudeks üle riigi, mis korjasid üles bin Ladenid, kellel lubati tõsisema ülekuulamiseta edasi Pariisi lennata”.

Lahingud filmi linalelubamise ja levitamise üle on kindlustanud dokumentaalile hulgaliselt reklaami. Filmi pealkiri seob 11. septembri rünnakud Ray Bradbury tsensuuri käsitleva ulmeromaaniga “Fahrenheit 451”.