Koostöölepe annab Balti riikide vahelisele koostööle uue ja vajaliku tõuke. Naaberriikide vahel on kaastootmine täna üsna levinud, kuid sõlmitud lepe lihtsustab koostööd veelgi. Balti riikidel on Põhjamaade eeskujul plaanis luua ka ühine filmi- ja teletööstust toetav kaastootmisfond.

Rolandas Kvietkauskas, Leedu Filmikeskuse juht tõi välja leppe olulisuse: “Sel aastal on Leedu Filmikeskus toetanud kümmet Balti riikide vahelist kaastootmisprojekti. Toetatud on viite Eesti-Leedu kaastootmisprojeki kogusummas 234 000 eurot ja nelja Läti-Leedu vahelist projekti 314 000 euroga. Esimene kolme maa ühine kaastootmisfilm “Seneca päev” sai lisaks toetust ka Euroopa nõukogu kaastootmisfondist Eurimages.”

Filmiinstituudid plaanivad korraldada koos üritusi, tõstatada ühiseid filmivaldkondlike teemasid ning arutleda Euroopa audiovisuaalmaastikul aktuaalsete probleemide üle. Samuti plaanitakse jätkata Balti riikide filmide vastastikust tutvustamist.

“Kaastootmine Balti riikide vahel on olnud siiani hea, aga kolme instituudi juhid otsustasid, et kiiresti muutuvas maailmas on vaja koostööd veelgi parendada. Koostöölepe võimaldab meil koos rohkem filme toota ning neid vastastiku publikuni viia. Balkani riigid ja Põhjamaad on üles ehitanud tugeva omavahelise koostöösideme, nüüd on Balti riikidel aeg neist eeskuju võtta,” sõnas Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp.