16. PÖFFil koos Animated Dreamsi ja Just Filmiga näeb kokku 270 täispikka filmi 66 eri riigist. Koos lühifilmidega on linateoseid kokku pea 600. Festivali fookuses on Kreeka filmikunst, mille raames pälvib elutöö auhinna postuumselt Kreeka filmi üks väljapaistvamaid režissööre, Theo Angelopoulos. Festivali avab prantsuse režissööri Leos Carax’ kõmuline film „Holy Motors”, mis on pälvinud nii ülistussõnu kui teravat kriitikat.

Üheksandat aastat toimub rahvusvaheline võistlusprogramm EurAsia, kus tänavu konkureerivad 20 värsket filmi Euroopast ja Aasiast. Parima filmi grand prix’ väärtuses 10 000 eurot paneb välja Tallinna linn. Teiste seas võistlevad grand prix’ nimel ka Eesti režissööride Toomas HussariSeenelkäik” ja Ilmar Raagi “Eestlanna Pariisis”.

Balti riikide võistlusprogrammi asendab sel aastal täispikkade filmide konkurss Tridens Herring, mille eesmärk on juhtida tähelepanu Läänemerd ümbritsevate riikide noortele talentidele. “Balti riikide filmitööstuses on viimastel aastatel esile kerkinud uusi noori ja huvitavaid filmitegijaid, kes väärivad võrdlust ka väga tugevate filmiriikide kontekstis. Uude programmi kvalifitseerusid Läänemere regiooni režissööride esimesed ja teised filmid,” rääkis Lokk. Eestit esindab Ain Mäeotsa teine täispikk mängufilm “Deemonid”.

12. laste- ja noortefilmide festivali Just Film programmi kuulub 48 filmi üle maailma. Uue programmina on sel aastal ellu kutsutud laste- ja noorteõiguste eriprogramm. “Selles programmis leidub nii tõsisemaid kui ka lootust andvaid filme. Usume, et noored vaatajad võtavad hea meelega vastu ka tõsisemaid teemasid,” kinnitas Just Filmi juht Mikk Granström.

14. korda toimuv festival Animated Dreams on kasvanud Põhja- ning Baltimaade suurimaks animafilmide festivaliks. “Selle aasta üheks pärliks võib pidada maailmakuulsa vene režissööri Igor Kovaljovi retrospektiivi, samuti saame uhkusega märkida, et Kovaljov osaleb ise ka Animated Dreamsi rahvusvahelises žüriis,” rääkis festivali Animated Dreams programmijuht Mari-Liis Rebane.

Tudengi- ja lühifilmide festival Sleepwalkers, mille eesmärgiks on tutvustada lühifilmide paremikku ning maailma filmikoolidest tulevaid värskeid ideid, tutvustab tänavu muuhulgas Iisraeli kino. Nimelt toob festival vaatajateni Tel Avivi Ülikooli (TAU) Filmi ja Televisiooni osakonna retrospektiivi. “Meil on väga hea meel selle üle, et TAU kasvandik, andekas Iisreali filmitegija Matan Guggenheim on ka selleaastase Sleepwalkersi rahvusvahelise võistlusprogrammi žürii liige,” lisas Sleepwalkersi juht Ave Ungro.

PÖFFi raames toimub ka mitmeid eriüritusi, sealhulgas kaks filmimuusika kontserti. Monoteatriga koostöös toimuval kontserdil “Lust for Life” esitavad populaarseid filmidest tuntud lugusid Lenna Kuurmaa, Mihkel Raud ja Marten Kuningas. Kreeka helilooja Eleni Karaindrou filmimuusika kõlab aga Estonia Kontserdisaalis. Kontsert on pühendatud Kreeka režissöörile Theo Angelopoulosele, kelle paljusid filme ka Eestis kohapeal viibiv Karaindrou helindas.

Festivali piletite eelmüük algab 9. novembril kõigis Piletilevi müügipunktides ja internetipoes aadressil www.piletilevi.ee. Samuti on võimalik soetada pilet PÖFFi müügipunktidest Viru keskuses, Coca-Cola Plazas ja Solaris keskuses.

Põhjamaade suurim filmisündmus, Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival toimub 12.-28. novembril. 

Vaata 16. PÖFFi ja alafestivalide treilereid: