Jean-Pierre Jeunet, kes saavutas rahvusvahelise tuntuse 2001. aastal linastunud romantilise komöödia “Ameliega”, leiab, et del Toro varastas nii sellest filmist kui ka kultusteosest “Delicatessen” ideid. Jeunet tuli enda süüdistustega välja intervjuus Prantsusmaal tuntud päevalehele Ouest France. Filmimehe sõnul olevat ta del Toroga ühe stseeni osas kõnelenud. Jutt käib kaadrist, mis näitab kahte filmitegelast, keda mängivad Sally Hawkins ja Richard Jenkins, toakeses tantsimas ja seejärel vanaaegset Hollywoodi filmi vaatamas.

Jean-Pierre Jeunet

“Ütlesin del Torole, et tal on ju piisavalt fantaasiat ja talenti, miks ta teiste ideid varastab,” meenutas Jeunet. “Ta vastas, et Terry Gilliam on see mees, kellelt me kõik oleme oma ideed saanud, seega pole tem aka midagi varastanud.” Prantsuse filmimees pole enda sõnul vihane, vaid pigem pettunud. “Guillermol on piisavalt annet, et ta ei peaks seda tegema. Aga on ilmselge, et oma stseeni filmides oli tal peas samalaadne klipp “Delicatessenist”.” Lisaks leiab prantslane, et šnitti on võetud ka klassik “Ameliest” kohe esimeses stseenis.

Paul Zindel

Vaid kuu aega tagasi süüdistas näitekirjanik Paul Zindeli poeg del Torot ositi tema isa tööde kasutamisest ilma loata. David Zindel, kes oma isa pärandiga tegeleb, leiab, et liinid süžeest on ilmselgelt tema isa näidendist “Let me hear you whisper”. “Olen šokeeritud, et nõnda suur stuudio lubas valmida filmil, mis rajaneb nii ilmselt minu surnud isa loomingul, ilma et keegi seda märganuks ja pöördunuks seoses autoriõigustega meie poole.”

“Vee puudutus”, mis kandideerib 13 Oscarile kõneleb 1960ndatel elanud koristajast, kes armus mereelukasse laboris, kus ta töötab. “Let me hear you whisper”, mille telelavastus valmis juba pea 50 aastat tagasi kõneleb samuti koristajannast, kellel tekib oma töökohal, laboris, eriline side ühe delfiiniga, keda asutuses hoitakse. Mõlemas teoses üritavad peategelased oma vees elavat sõpra päästa.

Guillermo del Toro

Fox Searchlight, mis on filmi tootjafirma, teatas, et del Toro ei ole kindlasti Zindeli näidendist seda ideed varastanud, kuna mehhiklane pole Zindeli teoseid lugenudki, rääkimata muus vormis kogemisest. Jeunet süüdistustele pole Fox jõudnud veel vastata.