Alljärgnevalt on välja toodud seitse võimalust Facebookis olemise kujundamiseks, millega võiks ootamatuste vältimiseks arvestada iga sotsiaalvõrgustiku kasutaja.

1. Sõbranimekirjad

Facebookis saab kontakte jagada erinevatesse gruppidesse. Töökaaslased võib lisada gruppi “töökaaslased”, suguvõsa gruppi “sugulased”, Tartu sõbrad gruppi “Tartu” jne. Gruppidele saab anda Facebookis erinevad õigused, kes, mida ja kui palju konto omaniku kohta näeb. Piltlikult öeldes on asja mõte selles, et võib-olla on hea kui lähisugulased või töökaaslased ei ole lõpuni kursis konto omaniku kõigi Facebookis kajastuvate detailidega, nt eelmise õhtu peo piltidega.

Iga grupiga saab eraldi suhelda ja üks sõber võib kuuluda mitmesse gruppi. Sõbranimekirju võib käsitleda veebist tuntud “siltidena” (ingl. k tags) ja iga nimekirja ligipääsu kasutaja infole saab määrata eraldi.

Facebooki sõbranimekirju saab luua: Konto > Sõbrad > Koosta uus nimekiri.

2. Otsing

Facebook lubab määrata, kes ja kui palju kasutaja kohta sotsiaalvõrgu otsimootoris infot näeb. Inimestel on lugematul arvul põhjuseid, miks sotsiaalvõrgustikus nähtav olemist piirata. Iga sotsiaalvõrgustiku kasutaja ei peaks ilmselt nägema, kus inimene elab, kes on tema sõbrad ja kellega ta on suhtes.

Facebooki otsingu nähtavust saab muuta Konto > Privaatsusseaded > Connecting on Facebook, kus vastavate nuppude alt saab määrata, kes näevad su peresuhteid, sünnipäeva, elukohta jms.

Facebooki kasutaja peaks samuti otsustama, kas tema infot võiksid “näha” suured otsimootorid (Google, Bing jt). Nimetatud seadeid saab määrata: Konto > Privaatsusseaded > Rakendused ja veebilehed – Muuda oma seadeid > Avalik otsing.

3. Foto/Video mure

Inimesed võivad mõne peo käigus sattuda olukorda, mis võib jääda pildile ja tagantjärele vaadates osutuda piinlikuks. Paraku satuvad sellised pildid-videod tihti Facebooki. Piinlike pildi-momentide piiramiseks tuleks seadistada, kes ja kui palju kasutaja kohta pilte näevad.

Kui soovitakse enda nimega pildid hoida ainult enda või teatud hulga inimeste teada, siis võiks üle vaadata seaded: Konto > Privaatsusseaded > Fotod ja videod, millel märgitud olen. Funktsioon ei väldi küll nähtavust foto üleslaadija profiilivaates, kuid vähemalt ei jõua see nimetatud kasutaja (kõigi) sõpradeni.

Kasutaja enese loodud albumite vaatajaid saab sõeluda: Konto > Privaatsusseaded > Facebookis jagamine – Muuda seadeid > Edit privacy settings for existing photo albums and videos.

4. Isiklikud suhted ja pere

Iga kasutaja võiks esmalt läbi mõelda, kui mõistlik on Facebooki profiilis enda suhteid näidata. Ilmselt suurel osal juhtudest võiks nimetatud lahtri oma profiilis pigem tühjaks jätta.

Kui oma suhte-seisu soovitakse näidata, siis võiks üle vaadata, kellega sellist infot jagatakse: Konto > Privaatsusseaded > Perekond / Suhted seaded.

5. Kontaktandmed

Sama on kontaktandmetega – tuleks otsustada, kas on ikka tarvis kõik enda kohta käiv info detailideni Facebooki sõprade ette laotada. Lähedased tuttavad teavad nagunii inimese sünnipäeva, elukohta ja mobiilinumbrit. Kas nimetatud andmeid peavad teadma ka kõik Facebooki sõbrad või piisab nähtava info koha peal vaid e-posti aadressist? Jagatud info saab määrata Facebooki avalehel oma nime all olevalt lingilt “Muuda oma profiili”.

Kui oma andmeid soovitakse siiski jagada, siis saab nägijaid sättida: Konto > Privaatsusseaded > “Kontaktandmed” rubriigis.

6. Kes postitab su seinale?

Facebook lubab määrata, kas sõbrad saavad kasutaja seinale postitada või mitte. Kui Facebook on puhtalt kasutaja eralõbu, siis on asjad paindlikumad, aga kui kontot kasutatakse näiteks seoses ametiga, siis võib mõni sõbrapostitus osutuda problemaatiliseks.

Taolisel puhul võiks üle vaadata seaded: Konto > Privaatsusseaded > Teiste jagatud andmed sektsioonist “Sõbrad saavad mu Seinale postitada” ja “Näevad sõprade postitusi Seinal”. Seda, kes kasutaja seinale postitab, polegi vast vaja nii palju piirata (selleks ju Facebook ongi), aga selle, kes sõprade postitusi näevad, võiks üle vaadata.

7. Sõbrad on privaatsed

Vaikimisi on Facebooki sõpruskond nähtav kõigile, sealhulgas suurtele otsimootoritele. Võib olla tore näidata, et kellelgi on tuhandeid sõpru, kuid iga sõber ei taha ilmselt elada avalikku elu.

Facebooki seadetes Konto > Privaatsusseaded > “Connecting on Facebook” Vaata sätteid > Näha sinu sõbranimekirja, saab langetada vastava otsuse, kes ja kas kasutaja sõpru näeb.

Lõpetuseks

Kord internetti üles laetud infot on väga keeruline kustutada. Seetõttu on esmajärjekorras mõistlik hinnata, mida ja kui palju enda kohta teada antakse, ning mõelda, kui otstarbekad on sotsiaalvõrgu postitused stiilis “vinge pidu” ja “irmus pohmell”.