Esmaspäeval luges 65-aastane Saint Laurent oma Pariisi salongis ette avalduse, et paneb ameti maha, sulgedes sümboolselt terve peatüki moeajaloos.

“Olen otsustanud öelda täna hüvasti elukutsele, mida ma nii väga armastasin,” teatas Saint Laurent ajakirjanikke, fotograafe ja operaatoreid tuubil täis ruumis.

Saint Laurent kujundas mõned 20. sajandi meeldejäävaimad moed, jõudes samasse suurusjärku Coco Chaneli ja Christian Dioriga. Tema naistesmoking, safarijakk ja trapetskleit muutusid moeikoonideks ning inspireerisid arvutuid teisi moekujundajaid.

Saint Laurenti lahkumine ei tähenda siiski YSL-i kaubamärgi lõppu, mille ta 1993. aastal riigi kontrolli all olevale Elf Sanofi grupile müüs.

Oma valmisriiete kollektsioonide juhtimise oli Saint Laurent juba varem ameerika moekujundajale Tom Fordile üle andnud, kuid juhtis endiselt moemaja eksklusiivset kaks korda aastas uuenevat ’haute couture’i kollektsiooni, mida toodeti tema legendaarses Avenue Marceau salongis.

Yves Saint Laurent sündis 1936. aastal Alžeerias Oranis keskklassi perekonnas ning asus 1954. aastal tööle Pariisis Diori moemajas. Kui Dior 1957. aastalootamatult suri, võttis 21-aastane Saint Laurent märgi üle. Armastaja ja äripartneri Pierre Berge’i toel asutas Saint Laurent 1962. aastal oma märgi ning rajas kiiresti ülemaailmse äri, kuhu kuulus Rive Gauche’i valmisrõivakaupluste kett ning müügiliidriks tõusnud parfüüm Opium.

Oma hiilgepäevil sõbrustas Saint Laurent Andy Warholi, Bianca Jaggeri ja Rudolf Nurejeviga, kuid uimastisõltuvus ja depressioon tegid kiiresti oma töö ning 30. eluaastaks oli karismaatilisest moekunstnikust saanud neurootikust erak.

“Ma sündisin närvivapustusega,” ütles ta 1991. aastal pärast taastusravikuuri Prantsuse päevalehele Le Figaro. Kuid just “habraste närvidega inimesed on rajanud usundeid ja loonud kunstiteoseid. Ka mina kuulun nende hulka,” lisas ta.

Saint Laurenti viimast kollektsiooni tänavuseks kevadsuviseks hooajaks esitletakse sel kuul Pariisi Pompidou keskuses, tähistades ühtlasi 40 aasta möödumist tema esimesest iseseisvast moeetendusest.