Vandekohus, kuhu kuulus vähemalt kolm meelelahutustööstuse tegelast, leidis, et näitlejatar väljus mullu detsembris Beverly Hillsi peenest Saks Fifth Avenue poest, kottides 5500 dollari eest varastatud rõivaid, sokke, käekotte ja muud disainerikraami.

Süüdistajad, kelle hinnangul võis Ryder vargile minna närvikõdi saamiseks, ei kavatse 31-aastasele “Süütuse aja” staarile vanglakaristust nõuda, kuigi süüdistus võimaldaks teda kuni kolmeks aastaks trellide taha panna. Karistus määratakse Ryderile 6. detsembril.

Vandekohus mõistis Ryderi süüdi varguses ja vandalismis, aga mitte murdvarguses. Viimane nõudnuks tõestust, et näitlejatar sisenes poodi varguseplaaniga.

Ryder ei tunnistanud kuus päeva väldanud kohtuprotsessil, kus asitõenditena toodi välja kõik siidpluusid ja nahkkotid, mis ta poest oli kaasa viinud.

Näitlejanna, kelle filmikarjäär vahistamisest möödunud 10 kuuks peatati, paistis kohtus otsust kuulates pinevil, kuid tasakaalukas.

Ta toimetati kohtusaalist kiiresti autosse, kuid tema pressiesindaja sõnul jälitasid ajakirjanikud autot helikopteritega.

Hiljem tegi Ryder ühelauselise avalduse, milles tänas oma peret, sõpru ja toetajaid, kes tema eest olid seisnud.

Miks pidi rikas ja kuulus näitleja vargile minema, on tänini mõistatuseks. “Mina tema sisse ei näe. Ta võis varastada põnevuse pärast või selleks et proovida, kas tal õnnestub kraamiga minema pääseda,” ütles süüdistaja Ann Rundle ajakirjanikele.

Ryderi advokaat Mark Geragos keeldus ajakirjanikega suhtlemast. Tema kaitse oli ehitatud vandenõuteooriale — sokutatud asitõendid, Saksi personali eelarvamus, Ryderi kui kuulsuse märklauaks võtmine.

Süüdistajail oli oma väidete tõestuseks kasutada poolteist tundi turvakaamerate materjali, milles võis näha Ryderit poes ringi liikumas ning riideesemeid ja muud kraami kottidesse ja kaenla alla peitmas.

Kõige otsustavama tunnistuse andis Saksi turvamees, kes nägi Ryderit proovikabiini põrandal põlvitamas ja, endal sõrm verine, asjadelt turvaelemente küljest rebimas ning sokke pakkimispaberisse mässimas ja poekotti peitmas.

Neli tunnistajat rääkis, kui rahulik, leebe ja kahetsev oli Ryder vahistamise järel, kui ta algul väitis end arvavat, et assistent on kõigi asjade juba maksnud ja pärast ütles, et režissöör käskinud tal filmi tarvis varastamist harjutada.

Väidetavat režissööri ei leitud iial.