11-aastane Evalotta ja 8-aastane Fred võidutsesid hiljuti ühel Londonis asuva loodusajaloo muuseumi poolt korraldaval mainekal loodusfotograafia konkursil. Lisaks noppis Evalotta preemia ka möödunud nädalavahetusel toiminud kuulsal Saksa loodusfotograafia võistlusel.

"See on loodusfotograafide mõttes kõige-kõigem konkurss, mis maailmas üldse olemas on. Seekord mina piirdusin finaaliga ja nemad said lõpuks n-ö pärjad pähe," rääkis Sven Začek saatele "Vikerhommik".

Fredi üks preemia pälvinud fotodest oli jaanuarikuul 11-kraadises külmas tabatud saarmast, teine aga nende autoga kokkupõrke teinud linnust. Evalottale tõi võidu aga kaader siilist: "See oli küll terve pere pildistamisretkest tehtud. Kui me teinekord maal oleme ja on ilus õhtu, teeme me autoga tiiru, kõigil on fotopüssid palges. Üks siil oli tulnud teed ületama, peatasime seal auto kinni ja pildistasime seal natuke. Abikaasa tegeles liikluse reguleerimisega, kui mõni teine auto tuli, et ei sõidaks seal keset teed olevale siilile otsa," meenutas Začek.

Nii Sven kui ka tütar Evalotta olid hiljuti edukad ka Saksa ülemaailmsel loomafotode konkursil GDT. Tütar pälvis konkursil teise koha, isa pääses aga üheksa parima hulka. "Nii Evalottal kui ka minul oli foto musträhnist pesa peal toimetamas. See foto sai võimalikuks tänu sellele, et meil mõlemal on tohutu puude otsa ronimise kihk," rääkis Začek, kuidas fotod sündisid pärast mitu päeva puu otsas varitsedes.

Sveni sõnul on tema lapsed tundub fotograafia vastu huvi juba lasteaiast saati: "Eks nad on minu tegemisi jälginud pikalt ja ennast kaasa ka nuianud, kui on võimalik. Kuidagi on nad seda mõistnud, neid sai varakult juba varjesse võetud. Mõned aastad tagasi, kui Saaremaal oli tõsine torm, oli poeg veel lasteaias, siis me läksime koos tormi pildistama," seletas ta.

"Olen ise teinud aastate jooksul nii palju fotokoolitusi, et ma olen saanud selgeks, et pole mõtet kohe alguses sekkuda inimesse nägemisse ja lasta tal seda ise arendada," rääkis Začek, et pole fotograafiat oma lastele teadlikult õpetanud. "Oleme vaatanud pilte ja kui need on olnud ilusad, siis oleme ka lahanud, et mis seal peal on. Sellist kompositsiooni poolt pole ma aga neil kaasa andnud."