Kallas alustab oma saatelõiku Valkas, otse Eesti-Läti piiril asuva alkoholipoe juures, kus kaks nädalat enne jõule käib kõva tunglemine, vägijooke ostetakse kastide ja kärudega.

"Mina olen oma elus kaotanud neli väga head sõpra alkoholismi kätte ja ma olen kuulanud professor Jüri Saarma loengut, kes ütles, et me uurime ja kogu maailm uurib alkoholismi. Me ikka uurime, miks üks inimene hakkab jooma ja teine inimene ei hakka jooma. Ja meil ei ole vastust," sõnas Kallas.

Enne Valka alkoholipoodi sõitu käis Kallas ka Tallinnas kaupluses ja vaatas üle, palju alkohol seal maksab. Kallas nentis, et kui Eestis maksab õllekohver 22,5 eurot ja Läti poes kaheksa või üheksa eurot, siis ta ei imesta selle üle, et inimesed pika sõidu ette võtavad ja lõunanaabrite juures alkoholi hankimas käivad.

"Viru Valge on Tallinnas müügil hinnaga 10,28 eurot, siin 5,58 eurot. Peaaegu pool on vahet. See on ikka tõsine vahe," imestas endine peaminister.

Kallas tõdeb, et keelamine ja nulltolerants ei ole minevikus hästi töötanud, vaja on muuta ühiskonnas kujunenud hoiakuid.

"Kui mina nõukogude aja peale mõtlen ja kui piiratud oli ametlikult alkoholi kättesaadavus ja eriti Gorbatšovi ajal - ainult kell 14-17 ja monopolides ja kui ma ütleksin, et joomine oleks selle võrra väiksem olnud, siis see oleks ilmne liialdus," rääkis Kallas.

Vaata pikemalt videost!