Eestlastest blogijad Juhani Särglep ja tema kihlatu Katri Palm on sotsiaalmeedias üpriski tuntud. Neil on kahepeale kokku pea 119 000 jälgijat Instagramis ja üle kümne tuhande tellija YouTube’is. Särglep on noorte seas tuntud kui YouTube’is populaarne naljamees MiinusMiljon.

Jaanuaris postitas Särglep video nende ühisest reisist Maldiividel. Ootamatult avastasid paari jälgijad aga kolm kuud hiljem pea üks-ühele sarnase video, mille oli sotsiaalmeediasse postitanud kasutaja Jessica Du. Skandaal lahvatas väljaande Insider veergudel ning kui sealsed ajakirjanikud hiinlastega ühendust võtsid, kadus Jessica Du video kui vits vette.

“Sain Instagramis sõnumi, et keegi Hiinast on meie videot matkinud,” räägib Särglep. “Alguses paistis, et keegi on meie video lihtsalt alla laadinud ja uuesti üles pannud, kuid siis ma sain aru, et see pole üldse nii. Nad varastasid terve meie video — see pole mitte ainult samas kohas filmitud, vaid kaader-kaadri haaval järele tehtud.”

Videosid kõrvuti vaadates ei teki kahtlustki, et video on eestlaste pealt maha kopeeritud — klipp on tehtud samal saarel, filmitud samal moel ning paar kannab isegi samasuguseid riideid, mis Juhanil ja Katril. Hiinlaste video on üles laetud kolm kuud hiljem ehk pole mingitki võimalust, et eestlased oleks hoopis ise teistelt šnitti võtnud. Jessica Du laadis video üles ühte Hiina sotsiaalmeediaportaali, ilmselt lootes, et Läänemaailma see ei jõua.

“Hiinlased kopeerivad kõike. Arvan, et see on nende kultuuri eripära. Kas sa oleksid õnnelik, kui keegi sinu rõivakollektsiooni jäljendaks? Äkki nad hoopis mõnitasid meid?” mõtiskleb Katri. “See ei paista olevat paroodia. Tundub, et nad tegid seda tõsiselt,” arvab Juhani.

“Jessica võttis minuga möödunud aastal Instagrami vahendusel ühendust. Ta kirjutas, et meie töö on nii cool ja oleme talle tõeliseks inspiratsiooniks. Tänasin teda ja siis aasta hiljem tuli selline video välja,” on Särglep nördinud. “Inimesed võivad sind kopeerida ja teha mida iganes, aga keegi ei saa olla sina. Ole parem sina ise — see on palju parem!” lisab Katri.

Vaata lähemalt videost!