Täna võtan istet lauas, kus armastas juua Ernest Hemingway – Minetta’s, Greenwich Village’is. See 1937. aastal avatud kõrts on alati olnud koduks noaserval kõndivatele kunstnikele ja kirjanikele.

Küsin kelnerilt: "Mida Hemingway armastas tellida?" Vastatakse: "Pudeli kõige odavamat veini." Tõsi – tol ajal oli eestisõbralik kirjanik suhteliselt noor mässumeelne radikaal, vaevalt et ta armastas joogi peale raha raisata. Hiljem hakkas ta New Yorki vihkama, kirjutas isegi essee sellest, kuidas elada New Yorgis ILMA enesetappu sooritamata. Aga sooritas selle ikkagi – tõsi, mitte New Yorgis, vaid Idahoes. Praegu maksab pudel "kõige odavamat" rohkem kui nii mõnegi suure restorani "üsna kallis".

Miks ei tundu New York New Yorgina? See on minu esimene mõte Suures Õunas. Üsna kiirelt taipan ma: minu ettekujutus sellest linnast põhineb vanadel Hollywoodi filmidel 1930ndatest aastatest. Nemad aga filmisid toona oma filme stuudiotes, kasutades dekoratsioone ja oma ajastu kohta erakordselt kvaliteetseid eriefekte – seega, seda linna, mida tunneme vanadest filmidest, pole tegelikkuses kunagi olemas olnudki. Mõnes mõttes ongi New York vaid illusioon.

Et õppida armastama New Yorki, tuleb tema pealispinda päris tõsiselt küünistada, kraapida maha see esmamulje, mis ütleb, et Suur Õun on kärarikas, haisev ja pinnapealne. Noh, tegelikkuses – ta on seda. Kuid kõige selle all tuksub hoopis teistsugune süda. Nagu iga süda, mida tahetakse mõista, tuleb see esmalt vallutada – kannatlikkuse, armastuse ja väikese fantaasia abil.

Loe täispikka reisikirja homme! Veel värskes Kroonikas:

*Kus, kui jõukalt ja kuidas elab salapärane meediamagnaat Margus Linnamäe
*Valdo Randpere ja Jaanus Rahumägi läksid tülli
*Kuidas saavad kodus hakkama Kristi Margna, Heidit Kaio, Maris Jõekalda ja Riina Hanso, kui nende mehed mööda ilma ringi sõidavad
*Kati Saara Vatmann saab kolmanda lapselapse
*Erik Karu liigub uue kaunitari seltsis
*Ivo Linna saatest "Laula mu laulu": Mu käed täiesti värisesid – küll oli ikka ilus!
*Roald Johannson ja Rasmus Kagge läbisid Berliini maratoni vigastustest hoolimata
*Chalice pani ka oma teisele pojale omapärase nime