Näitleja Merle Jääger ehk Merca tervitab külalisi oma Setumaa talu õuel käredahäälselt ja naerab. Tema tareke riigipiirile päris lähedal ja hoovi väravadki on kujundatud nagu piiripostid.

Neli aastat otsisid Merca ja Imre endale maale elamist. See talu tuli Merca sõnul ise kätte. “Ta oleks justkui oodanud meid,” ütleb Merca, kes leidis mahajäetud majakese võssakasvanult ja leidis kohe, et just selle koha ja majaga tahab ta end siduda.

Maja oli seisnud kümme aastat tühjana ja lagunes. Majas ka kummitas. Kui Imre tuli esmakordselt majja koristama, kostus köögipoolelt põrandaluugini kõndivaid samme. Isegi Merca kuulis neid läbi telefoni, kui ta linnakodust telefoni teel Imrega kõneles.

Kui olid segased ajad ja punased käisid edasi-tagasi, elas siin majas Humala Andre. Siiakanti imbusid sotsialismi idud ja toimis Kuksina maffia. “Kuksina maffia leidis, et on tulnud nende aeg ja kõik tuleb võrdselt ära jaotada. Hakkasid jagama. Humala Andre istus tares, võttis meestega viina. Oli teada, et maffiamees pidi tulema teda kimbutama. Millal tuleb, ei teadnud keegi. Andre pani poja värava juurde valvesse. Võtsid viina edasi. Siis läks Andre välja ja kuulis või nägi liikumist. Tõmbas tule peale. Kui tagasi tuli, kiitis, et tappis selle maffiatüübi ära. Mehed küsisid: aga kus su oma poig on? Mindi kaema ja oli aia peal uppi, ära koolnu. Andre elas seda raskelt üle, lõpuks poos end üles. Siiasamasse raudvoodi otste külge,” jutustab Merca, kes on kummitustega lepituse saanud.

Vanad valvavad nüüd nende üle ja on rahul, et majja on taas elu tulnud. Tore on ka see, et tare kinkis uutele omanikele koristamise eest raha. Hõbekopkaid ja tsaariaegseid paberrahasid, jupi kuulipildujalinti ning muid väärtuslikke leide, mis sai ka muuseumisse viidud.

Edasi loe värskest ajakirjast Naised!