Ajakirja „Kalale!“ septembrinumber kirjutab, kuidas Marko Matvere Pede jõel haugi püüab, havipüügi kõrvale aga meenutab Matvere vanu häid aegu, mil ta oma kätega haugipüügiks lante meisterdas.
„Kõigepealt vestsin balsapuust valmis landi kuju, mille kõhu alla puurisin kümnese puuriga augu. Sinna valasin sulatina, et lant püsiks püsti ja tema kõht oleks allapidi. Siis kinnitasin landi külge aasad konksude ja kinnituse jaoks,“ kirjeldab Matvere. „Järgmiseks katsin landi EPO-liimiga ja kui see oli ära kuivanud, tuli talle panna näkku keeleke, mis tekitab landi mängimise.“ Balsapuud sai Matvere isa töö juurest Pärnu Viisnurga suusavabrikust, kus seda hinnalist puitu kasutati võistlussuuskade valmistamisel.

Kui landi kere valmis, järgnes värvimine. Sujuv toonide üleminek, seljalt tumedam ja kõhu alt heledam, pluss soomused. Viimaseid tegi Matvere pruudilooriga. Pani tüki loori landile peale, hoidis paigal ja lasi hõbedast spreid. Kui värv kuiv ja loor eemaldatud, vaataski vastu soovitud muster – täpselt nagu päris! Kõige lõpuks sai lant silmad ja kui käepärast oli lakki, siis ka kena läike.
Noore Matvere lemmikprotsess landivalmistamisel oli katsetamine. „Proovisin madalas jõevees, et kuidas ta mängib. See oli põhiline! Jõle peen värk! Ja kuidas ta mängis vees! Kui sa aeglaselt kerid, siis ta tuleb niimoodi tzzt-tzzt nagu päris kala,“ meenutab Matvere. „Ja kui sellise landiga oli nädal aega vaeva nähtud, siis oli kurrradi kahju, kui ta jäi jõepõhja!“ Matvere tunnistab, et arendas oma landimeisterdamisoskused nii kõrgele tasemele, et lõpuks ise omatehtud lantidega kala püüda ei raatsinudki. Nii kinkiski ta oma hinnalise kollektsiooni aastaid hiljem ühele kalamehele.
Milliseid lante Matvere lisaks puulantidele veel valmistas ning millised on tema jaoks eredaimad kalastamisega seotud hetked nii Eestis kui ka maailmameredel, loe ajakirja „Kalale!“ septembrinumbrist.

„Kalale!“ septembrinumbris veel:
• Millised kalad on kiireimad ujujad maailmas ja Eestis?
• Kuidas püüda rammusat meriforelli?
• Intervjuu mehega, kes püüdis Kasaris 61 haugi 10 tunniga
… ja palju muud põnevat!