1. jaanuari õhtul jõudis ETV eetrisse kauaoodatud Vahur Kersna mammutsaade "Urmas Ott. One Man Show" Eesti läbi aegade säravaima, vastuolulisema ja edukaima telereporteri elust, loomingust ning saatusest. Teiste seas said sõna ka ETV kunagine peadirektor Toomas Lepp ja tootmisjuht Voldemar Lindstörm, kelle mälestused Urmas Oti ETV-st lahkumise osas ei ühildunud. Voldemar Lindströmi sõnul lasti Urmas Ott lahti, Toomas Lepp ütleb aga, et Ott lahkus omal tahtel. Veelgi enam — Toomas Lepa sulest ilmus täna artikkel, milles nimetab saates lahti rullunud tema ja Oti vahelist konflikti väljamõeldiseks.

Oma artiklis seab Toomas Lepp Voldemar Lindströmi mälu täpsuse kahtluse alla, kuid Kersna sõnul on ETV kunagine tootmisjuht just tuntud oma hea mälu poolest: "Ta on teada-tuntud sellise hea mäluga vanamees, kes mäletab kõiki asju ja kui ei ole vaja, siis ta neid asju ei mäleta. Kui ta aga mäletab, siis mäletab väga täpselt. Mis puudutab aga Lepa mälu, siis kui ta heidab mulle ette, et ma Delfis ütlesin, et see pussitamine mind ei huvita ja mind huvitab Oti ETV-st lahkumine, siis ei Delfis ega kuskil mujal ei ole ma öelnud, et mind huvitab Oti ETV-st lahkumine — sellist rida ei leia keegi mitte kuskilt!"

"Mina otseloomulikult ei ole jumal ja kui ta heidab mulle ette, et ma ei selgitanud tõde, siis mina ei tea tõde. Mina ei olnud seal juures, ma lasin lihtsalt kahel inimesel rääkida. Mis mul üle oleks jäänud? Lindström või Lepp välja võtta? See ei ole tasakaalus ega õiglane! Ja kui ta ütleb, et see infarkt nädala pärast ei olnud kuidagi sellega seotud, siis HA HA HA — rääkige mulle seda, et sellised asjad ei ole seotud või et nad vähemalt ei mõjuta," jääb Kersna Publikuga vesteldes endale kindlaks. "Toomas Lepp on Toomas Lepp, ega sa ei saa tema peale pahandada või kuri olla. Ta on selline nagu ta on — pool hispaanlast."

Lepp heitis Kernsale ka ette, et too ei kasutanud oma saates ühtki tema positiivset mälestust. "Mis positiivset mälestust?” küsib Kersna. “Ta rääkis seal näiteks, kuidas Ott maja koosolekul mõnitas üht saatejuhti nii, et see pidi lausa enesetapu tegema ja peale seda ei rääkinud nad elu lõpuni mitte ühtegi sõna. Ma ei tahtnud sellist asja sisse panna. Lepa tekstis olid küll mõned väga head kohad veel, aga kahjuks oli saade kaks tundi pikk ja ei olnud lihtsalt ruumi. Ma oleksin võinud teha selle neljatunnise, siis oleks kindlasti Lepa teksti rohkem läinud sisse. Mul on väga kahju jah."

"Ta ei kasutanud saates isegi seda olulist seika, milles rääkisin, et Urmas Ott tuli minu kutsel koos Toomas Leiusega 2008 KalevSpordi kanalisse tennist kommenteerima, sest see oleks näidanud, et me saime hästi läbi," kurtis veel Lepp. Kersna sõnul tõestab aga see väide just seda, kui halb Lepa enda mälu on: "See ei olnud Toomas Leius — see oli Valdo Randpere, kelle ta kutsus sinna kommenteerima. Nad istusid kõrvuti ka selles väikeses videolõigus, mida saates näidati."

"Miks Kersna ei küsinud Oti lahkumise kohta ETV-st tema saatetiimi meestelt, kes võiksid palju teada, võib-olla teavad midagi ka tema pussitamise kohta?" esitas Lepp oma artiklis küsimuse. "Ma ei tahtnud seda pussitamise teemat üldse puudutada sel lihtsalt põhjusel, et see oleks liiga palju tähelepanu tõmmanud endale ja võtnud seda ära suurtelt eksistentsiaalsetelt küsimustelt, mis minu jaoks olid tähtsad ja mis ma usun, et olid ka Urmase jaoks tähtsad. See pussitamine oli pea aasta pärast tema lahkumist ETV-st. See on väga isiklik ja küllaltki intiimne asi ka — ma ei leidnud, et see on oluline," seletab ta.

Mis puudutab aga ETV-st lahkumist, siis Kersna tunnistab, et oleks ehk tahtnud seda käsitleda natukene pikemalt ja detailsemalt, aga paraku polnud tal saates selleks ruumi ega ka võimalust: "See ei olnud ju ainuke teema saates. Ma usun, et kui Tom ennast seal saates nägi, siis ta rohkem ei suutnud vaadata, kuid kui ta oleks vaadanud ka seda otsast lõpuni, siis seal oli ka teisi teemasid. Seal oli palju teemasid, mida arutada ja mille üle mõtiskleda. See ei olnud ju ainukene as!"

Vahur Kersna tegi saate jaoks kolmkümmend kolm intervjuud ja tal on äärmiselt kahju, et mitmed head mõtted ja suunad, kuhu poole minna, jäid kas väga vihjamisi või täiesti saatest välja: "Võib-olla tõesti tagantjärele mõeldes oleksin võinud ka Toomas Kirsi käest küsida Oti lahkumise kohta, aga mis Kirss? Ta oli juba ammu läinud. Jälle Lepp ei mäleta, aga Ta tegi "Carte Blanche’i" ainult esimese aasta, peale seda oli režissöör Piirt Hummel. Hummel oli mul ka üks intervjueeritav, aga erinevalt Kirsist, ei taha ta väga hästi rääkida asjadest. Kriss on rohkem lahtise jutuga."

"Loomulikult saan ma Urmasest aru, et see saade väsitas teda ja need esinejad hakkasid otsa lõppema, et ta ei olnud ETV poolt toetust selle saate jätkamisest. Tundes Leppa, peame me olema õnnelikud, et ta ei visanud teda faksiaparaadiga või millegi muu veel raskemaga,” ütleb Kersna, kelle sõnul otsis Urmas Ott lahendust. "Kui mina oleksin see peadirektor olnud, siis oleksin küünte ja hammastega Urmast kinni hoidnud ja lasknud tal puhata. Öelnud talle, et ta läheks loomingulisele puhkusele, sõidaks kuhugi teise maailma otsa, mõtiskleks, käiks mereranna ääres ja koguks mõtteid. Oleksin uurinud, kas tal oleks vaja inimest, kellega koos mõelda, mis oleks see järgmine samm. Mitte mingi hinna eest ei oleks ma kirjutanud alla tema lahkumisavaldusele! Absoluutselt mitte mingi hinna eest, sest sellised inimesed ei kasva puu otsas. Toomas Lepp laskis tal aga minna. Ükskõik, kuidas see toimus, kas oli jutumärkides vallandamine või mitte. Ott oli eriline isiksus — õrn, tundlik ja temaga oleks pidanud vastavalt käituma, Lepp ei olnud aga õige mees käituma, tema oli selline inimeste pihta asjade loopija. Mind on ta reaalselt visanud telefoniga."

Kersna ütleb lõpetuseks, et suhtub kõigest hoolimata Toomas Leppa siiski väga hästi: "Mina ei ole teda kunagi võtnud kui Savisaare perselakkujat. Minu jaoks on ta olnud väga hea kolleeg, kellega olen teinud oma esimesi saateid, keda ma hindan režissöörina tolleaegses kontekstis hästi kõrgelt. Ta on teinud paljud ikoonilised ETV ajalukku kuldsete tähtedega kirjutatavad saated ja muusikavideod — ta oli väga kõva mees, aga ta on Toomas Lepp ja sinna pole midagi parata."