Film, mis elab oma elu

“Eks me oleme kõik natukene sellised, selle jaoks ei pea nokamütsi kandma,” põhjendab Merivoo lõbusalt filmi fenomeni ja tõdeb, et tuttavaid väljendeid kuuleb ja filmitegelaste päriselu ekvivalente kohtab tänaval siiani. “Üllatavalt tihti saab taas endamisi naerda ja mul on tegelikult väga naljakas, et ükskõik misasja olen vahepeal teinud, siis ikkagi kogu aeg ja alatasa tulevad uuemad põlvkonnad selle tulnukavärgiga,” muigab ta. Film on toonud Merivoole ka kamaluga põnevaid ettepanekuid ja koostööprojekte, mis on ühel või teisel moel realiseerunud või toppama jäänud.

“Mingil hetkel võtsid isegi venelased ühendust, kes ütlesid, et teevad seriaali ja on juba filminud ära selle stseeni, kus Valdis saab UFO-laevas tulnukatelt “peeru vahele”. Neil oli isegi MTV taustaga režissöör kambas ja kõik tundus jumala äge. Ma ütlesin, et davai, tehke muidugi, aga kirjutame ikka lepingule ka alla. Siis jäi kuidagi pooleli — kas jäi nende poolt rahastus saamata või tegid nad selle ikkagi ära, ma pole kindel. Ja siis vahepeal võttis ühendust üks noormees, kes tahtis teha “Tulnukast” dokfilmi ja saatis igasuguseid huvitavaid Exceli tabeleid, kus analüüsis, kui palju millist roppust milline tegelane kasutab. Selliseid asju on palju olnud ja ma olen alati öelnud kõige kohta, et tehke muidugi! “Tulnukas” on nagunii minu kontrolli alt väljunud juba sellest hetkest alates, kui ta valmis sai. Las elab siis oma elu,” lööb ta rõõmsalt käega.

SMS Laen: anname 50 000, kui teed järje!

Küsimuse peale, kas filmi tohutust edust inspireerituna pole tekkinud kiusatust vändata järge, kinnitab Merivoo, et tegelikult täidavad tegelased filmi jooksul oma rolli ära ja räägitud lugu ei vaja venitamist. “Järjed on tavaliselt tehtud selle jaoks, et raha teenida ja kuna see projekt oli hoopis vajadusest ellu kutsutud, siis ma ei tahtnud. Mulle käidi küll järje tegemisega peale, isegi SMS Laen helistas ja pakkus, et kui teed teise osa ja paned sisse lause, et keegi võtab seal SMS-laenu, siis nad annavad mulle 50 000 krooni,” kirjeldab ta, nentides, et tegelikult on filmimaailmas tegutsemine aastatega üksjagu keeruliseks läinud, sest filmide tegemise eesmärgiks on üha enam vaid raha teenimine.

“Ma sain “Tulnukat” teha ilma igasuguse sekkumiseta ja kui nüüd pärast seda olen üritanud, siis on see osutunud tohutult keeruliseks, kuna tuhat inimest sekkuvad protsessi ega lase teha seda, mida ma tahan. Alati on filmide tegemise juures kõige keerulisem see, et aetakse juhet kokku kõrvalteemadega — kellel on vaja saada tõestust, mis on sihtgrupp, kellel seda, kui palju raha teenib — juba enne filmi tegemist tahetakse kõike kindlapeale teada. Kui saaksin tõesti vabalt teha, siis oleks palju mõnusam. Tead küll seda väljendit — filmirezissöör on nagu Kolumbus, ainult tema tahab Ameerikat avastada, ülejäänud tahavad lihtsalt palga kätte saada ja koju minna,” kõlab selgitus, mille taha järje tegemine jäänud on. “Väga keeruline on imelikke ideid teostuseni viia ja mida aeg edasi, seda keerulisemaks see läheb. Keeruline on leida usaldust, ikka tahetakse suunata lahtritesse ja tundmatusse vette hüppamiseks võimalusi ei anta.”

10 aastat möödas — kas tuleb järg või mitte?

Küll on Merivool aga juba neli aastat sahtlis projekt, milles Valdise seiklused jätkuvad — suurele põllule ilmub valgusvihk, Valdis visatakse UFO-laevast alla, ta satub Soome ja seal läheb tegevus edasi. “Tegin täiesti teise stsenaariumi, mis räägib hoopis teist lugu teiste tegelastega ja see idee on pikalt küpsenud ning proovime sügisel töösse saada. Soomes on ju ka väga palju huvitavad karaktereid võimalik luua ja ära kasutada,” paljastab ta.

Kas selles filmis Märti ja Otti ka näeb, pole kindel, sest Merivoo sõnul on neid ilmselt praegu palju keerulisem ära veenda kui toona — tõttöelda polnudki see tollal eriti raske. “Märdiga olime ammusest ajast peale koos segakooris laulnud, ma tundsin teda sellest ajast veel, kui ta polnud näitleja. Otti ma ei tundnud, aga ta oli ka just lõpetanud näitlejakooli ja oli valmis rinda pistma igasuguste projektidega, testima ja katsetama ja see, et nad praegu on nii nõutud tegelased… eks nende eelarved on juba palju suuremad,” sõnab ta. Ühtlasi on Merivoo kindel, et film ei pea ilmtingimata vajama kuulsaid näitlejaid. “Ma olen arvamusel, et pole absoluutselt vahet, mis näitleja on — kas väga kuulus ja kõrgelt tasustatud või keegi, kes on jäänud kõrvale. Kui on hea stsenaarium ja inimene, kes tahab teha, siis on kõik võimalik!”