1. Evelini esimesed avalikud käimised pärast lahutust olid vaiksed jalutuskäigud erinevatel linnaüritustel, kus vastselt vallaline naine kord koeraga jalutas või niisama elu-olu uudistas.

2. Kui Evelini uus silmarõõm Siim Rikker kerkis pildile juba pisut enne lahutust, mil Evelin mehega mõnel korral vaba aega veetes kaamerasilma ette jäi, tõusis nende sõprus uuesti päevakorda üsna kohe pärast Ilveste lahkuminekut. Siim Rikker on folkmuusik, kes Evelini üritustel kindla kaljuna saatnud. Siim võtab ise asja marurahulikult ning kuigi võib arvata, et Evelin ja Siim on rohkemat, kui niisama semud ei ole kumbki suhet ei kinnitanud ega kardinaalselt ümber lükanud. Küll aga kudrutasid noored Evelini sõbranna Beatrice'i juures väga armsalt ja emblesid kogu õhtu vältel teineteise kaisus.

3. Evelin lõi hiliskevadel ja suve hakul särama kui lõunamaa päike ning võttis taas endise julgusega sõna seal, kus anti. Evelin rääkis R2 eetris enda hommikurituaalidest, sellest, kuidas talle meeldib autoga sõites meeleolukat tantsumuusikat kuulata ja jagas muidki üsna isiklikke detaile oma igapäevarutiinist, millest presidendiproua tiitlit kandes ehk rääkida ei saanud. "Olen tundnud, et vahel on hea mitte hästi hakkama saada. Mind on nii kohutavalt häirinud elu jooksul see, kui kõik on korras, puhas, kui ma saan endale kõike lubada oma palga eest, see hakkab ajudele," ütles toona Evelin saatejuht Ingrid Peegile.

4. Kus kiire kuulsus kõige lähem, seal teadjaid kõige rohkem? Kirjaneitsi Epp Petrone rabas oma väljaütlemisega, kui teatas, et teab, miks Evelin ja Toomas Hendrik lahku läksid ning nimetas esileedit "parajaks punkariks". Tegelikult intervjueeris Epp Petrone Evelini tema raamatu tarbeks ning nõnda sündis ka arusaam Ilveste lahutuse tagamaadest. "Kui lugedes kujutada ennast tema olukorda, siis see joonistub välja, et ta väsis ära sellest, et ta (presidendiprouana – toim.) midagi teha ei tohtinud ja siis hakkas ta protestima ja tekkis vastuolu Kadrioru lossi meeskonna ja tema vahel. Eks Evelin ole loomult üks paras punkar," sõnas Petrone.

5. Evelin asus ühel hetkel tõsisemalt suud avama ning rääkis ära asju, mis seni meelel mõlkunud. Näiteks kritiseeris naine kõvasti Toomas Hendriku otsust kandideerida teiseks ametiajaks ning ütles koguni, et see oli ka nende omavahelise suhte jahenemise üks indikaatoritest. Üks karmimaid presidendiproua tiitli kriitikaid oli siiski hetk, mil Evelin ütles, et teda ei rahuldanud ühiskondlikuks kleidiks olemine.

6. Evelini raamat "Kirju" kadus poelettidelt kolme päevaga. Evelini elulugu jutustavat raamatut esitleti suvisel Arvamusfestivalil ning juba seal oli publiku menu tohutu. Kui trükis müüki jõudis, oli sellele tõeline tormijooks ning raamatu tiraaž müüdi läbi. Ilmselt mängis suurimat rolli müügi puhul tõik, et raamatu lõpus oli intervjuu, milles paljastas enda ja Toomas Hendriku lahutuse põhjuse.

"Kui meil oleks olnud üks ametiaeg ja kui me oleksime läinud peale viit aastat Kadriorust kuhugi mujale ja hakanud uut asja tegema siis, kui meie side oli veel hästi tugev, siis väga suure tõenäosusega oleksin mina oma eneseteostuse kätte saanud. Ja teiseks, kui sa ei pea oma elu elama pideva avaliku solgiämbri käes, on see hoopis teistugune elu," sõnas Evelin.

7. Evelin hoiab ka eraisikuna rahva tervisel silma peal ning taunis avalikult Riigikogus toimuvat alkoholimüüki. Evelin seisab hea selle eest, et riigikogulaste tehtud otsused oleksid otsast lõpuni adekvaatsed ning purtsatas koguni nii kurjalt, kui ütles, et kuniks Toompea lossis müüakse alkoholi, sünnivadki tähtsad otsused osaliselt või täiesti purjus peaga.

8. Kuigi Evelin on pärast lahutust olnud küllaltki julge oma väljaütlemistes, ütles ta ära ehk seni oodatuimale intervjuule. Kanal 2 saates "5 aastat hiljem" tehti Eveliniga 2010. aastal intervjuu, et siis 2015. aastal seda jätkata ja võrrelda tollaseid emotsioone praegustega. Evelin keeldus saatesse minemast ning saate vändati ilma tema kohalolekuta.

9. Samal ajal, kui Toomas Hendrik Ilves nautis värsket armuõnne ja kihlust Ievaga, avas Evelin end senitundmata küljest ning lubas vaatajatel heita pilk oma kodusele elule. Nimelt postitas Evelin kaks imesooja fotot oma jõuluteemalisest toidulauast ning viimane neist andis aimu ka Evelini korterist avanevast hingematvast vaatest merele. Korter kuulub muuseas Toomas Hendrik Ilvese emale ning viimase info kohaselt on Evelin otsimas uut kodu.

10. Kui Ieva ja Toomas Hendrik kihlusid, ütles Evelin otse välja oma mõtted lootuses, et nüüd lõppevad küsimused tema katuseseikluse kohta. "Kuna minult on tänase riigipea kihlust puudutava uudise kohta nii palju päritud, usun end võlgnevat ühe koondkommentaari: Mul on hea meel, et see uudis avalikuks sai, sest see on vastus nii paljudele küsimustele, mida minult on viimase 7 kuu jooksul päevast päeva meedia ja tuttavate poolt küsitud, ent millele ma olen vastamata jätnud. Alates näiteks sellest, et: "Mis sind sinna katusele ajas?" ja lõpetades: "Miks te ikkagi lahutasite?". Loodan, et nüüd on neil küsimustel lõpp, sest vastust on tänane avalik ruum tulvil," ütles Evelin Ilves.

11. Evelini vaimne teekond kulges pärast lahutust tormiliselt ning naine muutis isegi oma nime sotsiaalmeedias. Evelini uueks nimeks sai, ja on tänini, Amertat Amertat, mis on Wikipedia andmetel avesta keelne nimi, mis pärineb zoroastrismi surematuse jumalikust konseptsioonist.

12. Evelini teine tulemine. Pärast lahutust rääkis Evelin ausalt, kuidas esileedina tehtud tööd pärast tiitli kadumist ei hinnata ning üheksa aastat ametlikku töötust tähendab seda, et naine ei saa isegi töötukassast hüvitist. Evelin kritiseeris tugevalt Ieva ja Toomas Hendrik Ilvese abielu rahalist poolt ning sõnas, et maksumaksja raha eest ei peaks Ievat ülal pidama. "Praeguse seaduse järgi võib riigipea abielluda oma ametiaja eelviimasel päeval näiteks Kurrunurruvutisaare kuningaga ja Eesti maksumaksja peab teda seejärel kogu elu üleval pidama. Ma ei tea, kas me seda tahame ja on see ka aus ja õiglane," küsis Evelin.

Evelin töötas end aastaga töötust eksesileedist uude mersusse ning tema endine elukvaliteet on peaaegu taastatud. Võimas!