1) Reet Oja

Legendaarne Reet Oja oli rahva poolt palavalt armastatud saarejuht ETV-s, ta valiti lausa seitsmel korral parimaks naissaatejuhiks. Reet lahkus ootamatult töölt 2001. aastal, pärast seda tegi ta kolm aastat saadet "Unetus", kuid pärast 2006. aastat on naine olnud avalikkuse eest täiesti kadunud. Kolleeg Mati Talvik sõnas hiljuti Õhtulehele, et tema teada tegeleb Reet praegu nõustamise ja konsulteerimisega, ta pidavalt inimesi esinema õpetama.

TELESTAAR

2) Tiiu Varik

1960ndate aastate üks armastatumaid lavatähti Tiiu Varik kadus avalikkuse eest 1978. aastal ja ei naasnud lavalaudadele enam kunagi. 1978. aastal sündis Tiiule poeg ja pärast seda otsustas ta oma elu perele pühendada. Kümme aastat tagasi kolis Varik ära Koselt ning pärast seda ei tea temast keegi midagi. Tegemist on ühe kõige müstilisema staariga Eestis, isegi tema kunagised kolleegid ei tea Tiiust enam midagi ja on avalikult kutsunud üles naist nendega ühendust võtma. Allolev foto on viimane avalik pilt Varikust, selle lasi ta vastumeelselt ja suure palumise peale Õhtulehe fotograafil lillekimbu tagant endast teha.

LAULJA

3) Helle Meri

Endine näitleja ja president Lennart Meri lesk Helle Meri on avalikkuse eest taandunud pärast abikaasa surma 2006. aastal. Hiljuti "Pealtnägijale" antud intervjuus selgus, et Meri elab oma Viimsi majas rahulikku elu ja taandus pildilt tervislikel põhjustel.

EV96 fotosein detailid

4) Alice Talvik

Pikaaegne telediktor ja telemees Mati Talviku abikaasa oli üks kõige säravamaid nägusid ETV ekraanil kuni 1980. aastani, pärast seda töötas ta programmijuhina. Teletöö lõpetas ta, kuna enda sõnul tundis, et ta välimus polnud selleks enam sobiv ja samuti hakkas töö tema jaoks rutiinseks muutuma.

Alice Talvik
ALICE TALVIK

5) Angela Aak

Ansambli Blacky kitarrist Angela Aak, endise nimega Andres Aak on tõenäoliselt Eesti kõige tuntuim transsooline. Varem on ta mänginud ka ansamblites VanGogh, Vanemõde, Henhouse, T-Klaas, Gunnar Grapsi Grupp, Long Loff ning Aak & Oja. Viimasel ajal on naine sõnanud, et ta pole enam avaliku elu tegelane ja meediale enda elust ta enam ei räägi. Oma kuulsuse tipul rääkis naine eraelust ja raskustest meeleldi, ta isegi poseeris heategevusliku kampaania raames alasti.

MUUSIK
Angela Aak

6) Eha Urbsalu

Blondi kaunitari Eha Urbsalu tähelend sai alguse 1988. aastal, kui naine võitis esimesel meie ajal korraldatud missivõistlusel esimese printsessi tiitli. Pärast seda on naine elanud pikka aega USA-s ja tegelenud näitlemise, modellinduse ja muusikaga. Kodumaises muusikataevas tegi ta lühikese lennu 2005. aastal, kui laulis Eurolaulu konkursil hitti "Gotta Go". Naine oli suhtes ka kuulsa Hollywoodi režissööri Michael Bayga, keda ta peab oma elu armastuseks. Viimastel aastatel on ta viibinud rohkem välismaal, kuid peagi võib teda näha Henrik Normani uues filmis "Elu hammasratastel".

EESTI EUROLAUL 2005
MUUSIKA

7) Elmayonesa

Argentiinast pärit Elmayonesa ehk Nicolas Behler osales 2011. aastal Eesti Laulul surematu hitiga "Kes ei tantsi, on politsei". Lugu küttis kirgi juba enne poolfinaali, nimelt olid õhus kahtlused, et lugu diskvalifitseeritakse, ent selgus, et Argentiina päritolu Nicolas on siiski Eesti resident ja oskab natuke isegi siinset keelt. Paraku juba sama aasta lõpus lahkus mees Eestist. “Ta on hetkel Pariisis, läks oma Elmayonesa asjaga Euroopa tuurile,» rääkis tollal tema bändikaaslane Markus Robam Elu24-le. “Ta küll ütles, et tuleb tagasi, aga millal, seda ei tea. Elmayonesal on hetkel ilmselt nii huvitav, et ma ei usu tema tagasi tulemisse.” Siiski käis mees näiteks eelmise aasta novembris esinemas klubis Hollywood nFacebooki fännilehe järgi tuli tal eelmisel kuul välja ka uus album.

EESTI LAUL 2011, EUROVISIOON, EUROVISION
ELMAYONESA

8) Urmas Liiv

Sarmikas telediktor Urmas Liiv kadus avalikkuse eest 2001. aastal, kui ta ootamatult “Aktuaalsest kaamerast” koondati. Kuuldavasti olid tollal põhjuseks erimeelsused AK juhi Andres Kuusega. Liiv sattus liiklusõnnetusse 2003. aastal, kui 2,3-promillises joobes ja juhiloata Rayner punase tule alt läbi kihutades Liivi BMWd rammis. Liiv lamas esimesed 10 päeva intensiivraviosakonnas hingamisaparaadi all. Alles kuu hiljem lubati Liiv haiglast koju. Pärast õnnetust veetis mees aega Tai kuningriigis Pattayal. Enda sõnul ta sinna ei kolinud, ent rääkis sellest siiski kui kodumaast. 2006. aastal võeti ta diktoriks TV3-e “Seitsmestele uudistele”, ent ta oli seal umbes pool aastat, kuivõrd uudistesaate vaadatavus ei paranenud. TV3 uudistesaate vaadatavus oli rekordmadal ning just tuntud tegijad pidid uudised mustast august välja aitama. Paraku näitavad vaatajareitingud, et oodatud päästmine jäi ära. Hiljem pole mehest olnud midagi kuulda.

ENDINE ETV AK TEGIJA

9) Priit Toobal

2015. aasta novembris lahkus riigikogust peatse süüdimõistva kohtuotsuse tõttu poliitik Priit Toobal. Juba päev hiljem kirjutas Postimees, kuidas mees kontakteerus alaealiste koolipoistega, kutsudes ühte neist sauna ja viina jooma, kiitis nooruki atleetlikku keha ja uuris tema seksuaalset orientatsiooni. Järgmise aasta maikuus teatas mees, et lahkub Keskerakonna peasekretäri kohalt ja poliitikast üleüldse. “Olen otsustanud lahkuda Keskerakonna peasekretäri kohalt ja sellega praeguseks ka poliitikast ja avalikust elust. Olen selle erakonna esimehega läbi rääkinud. Kui kauaks, ja kas ma üldse kunagi tagasi tulen, näitab aeg. Kindlasti mitte lähimal ajal.” kirjutas mees erakonnakaaslastele. Pärast poliitikast taandumist hakkas Toobal Viljandimaal rajama ratsakeskust ja külalistemaja, lisaks tegutseb ta ka matuseäris. 2017. aasta aprillis jäi mees vahele alkoholijoobes olles autoga sõitmise eest. Selle aasta alguses kirjutas Kroonika, et mehe aastaid kestnud suhe Inna Fjodorovaga lõppes, kui Toobalist sai Suure-Jaani elanik. "Kui Tallinnast lahkusin, sai ka suhe läbi," tunnistab mees. Ekspoliitiku tulevik tõotab tulla aga kirev: "Meil on plaan Kildusse rajada Eesti loomade loomaaed. Praegu on meil umbes viiskümmend isendit – haned, pardid, üheksa hobust, kaheksa lammast..."

Rahula leinamaja avamine Viljandis

10) Marite Kallasmaa

Marite Kallasma, kes oli 29 aastat ekraanil, lahkus "Aktuaalsest kaamerast" 2004. aastal. Kuni 2009. aastani tegutses ta ERRis eetrinõustajana. 2012. aastal rääkis naine ajakirjale Tiiu, et vihkab kodus istumist: “Ma põen seda iga päev! Seda enam, et ma tean, ma saan oma tööga hakkama. Vahel ma vaatan telerist, et jumal, sellele inimesele oleks vaja ainult kaks sõna öelda ja ta teeks hoopis teisiti.” Juba kolm aastat hiljem sai ta ETV 60. sünnipäeva projekti "Saatejuhtide vahetus. Legendide eri" käigus taas ühel õhtul kaamera ees ja AK ankru rollis särada. 2016. aasta alguses sai Kallasmaast taas eetrinõustaja.

Marite Kallasmaa
Aktuaalne Kaamera 60

Hea lugeja, kui Teile tuleb meelde veel mõni kunagine kuulsus või avaliku elu tegelane, kes jäljetult kadunud on, siis andke kommentaarides märku!