Lahanguraportis paljastatud info on üsna napp, ent on siiski näha, et tema surm on märgitud õnnetuseks, mitte enesetapuks. Pole täpsustatud, kui palju uimastit Prince manustas ja kas tegu oli retseptiravimi või illegaalse ainega, ent meedias seni levinud info põhjal puudusid Prince’il opioidide tarbimiseks vajalikud retseptid. Muusiku kehakaal oli surmahetkel 50 kilo ning riietusesemetena on detailselt ära toodud täiesti tavalised esemed nagu hall särk, must nokamüts jms. Täielikku toksikoloogiaraportit avalikkusele ei väljastata.

Prince Rogers Nelson investigation results attached pic.twitter.com/CMt6lQSGxJ— Midwest Medical Exam (@MidwestMedExam) June 2, 2016

Kuigi Prince’i lähikondlased on väsimatult kinnitanud, et muusik hoidus nii uimastitest kui alkoholist ja harrastas väga tervislikke eluviise, on nüüdseks teada, et see ei vasta tõele — muusik kannatas ägedate põlve- ja puusavalude all, mille põhjuseks lühikese kasvu tõttu aastakümnete pikkune kõrgete kontsade kandmine. Ühtlasi keeldus Prince oma usuliste veendumuste tõttu operatsioonist, mille tulemusel oleks ta puusaliigesed välja vahetatud — Jehoova tunnistajatel on vereülekanded rangelt keeratud.

Prince’il oli surmahetkel parasjagu käsil kontserttuur, mille raames ära jäänud kontserdid põhjustasid hulgaliselt kuulujutte juba enne saatuslikku päeva — nädal enne surma tegi staari eralennuk isegi ootamatu vahemaandumise, kuna laulja vajas kiiret arstiabi. Haiglasse ta siiski pidama ei jäänud, kuna staarile ei võimaldatud eraldi palatit ja toona väitis Prince’i esindaja, et tegu on lihtsalt ägeda gripiviirusega ning tegelikult on muusikuga pikas perspektiivis kõik korras.

Staari lähikond tõrjus narkomaaniasüüdistusi isegi siis, kui hakkasid ilmnema esimesed kahtlased asjaolud ja mitteametliku infona levis, et Prince doseeris kogemata üle Percoceti-nimelist valuvaigistit. See oli aga siiski ebausutav, kuna ta oli kõnealust ravimit juba aastakümneid regulaarselt tarvitanud. Seejärel tuli paljastusega lagedale mainekas Los Angelese sõltuvusarst Howard Kornfeld, kes kinnitas, et oli päev enne Prince’i surma tema alluvatelt paanilise appikutse saanud ja saatnud oma poja Andrew superstaarile Californiasse järele, kes leidiski Prince’i tema Paisley Parkis asuva kodustuudio liftist.

Juhul kui vastab tõele väide, et Prince’i “valge hiinlane” oli illegaalselt hangitud, võtavad võimud tõenäoliselt luubi alla nii staari arstid kui lähikondlased — USA seaduste järgi on surmava fentanüülidoosi varustajale miinimumkaristus 20 aastat vabadusekaotust, Minnesota seaduste järgi võib sama tegu tuua süüdistuse kolmanda astme mõrvas, mis tähendab kuni 25 aastat trellide taga. Siinkohal on tegu aga äärmiselt keerulise juurdlusega, kuna diilerid tegutsevad ju “põranda all” ning nende võrgustik on äärmiselt ulatuslik.

Mis on “valge hiinlane”?

Fentanüüli kasutatakse kõikjal maailmas peamiselt anesteesias narkoosi saavutamiseks ning ühtlasi ka surmavalt vähihaigete patsientide viimsete piinade leevendajana. Kuna tegu on lihtsalt sünteesitava ainega, on uimasti väga levinud ja väga odav ning kannab rahvasuus nime “valge hiinlane”. Tervise Arengu Instituudi andmeil sureb ainuüksi Eestis igal aastal selle uimasti üledoosi umbes 100 inimest, mis on viinud Eesti juba 2000ndate aastate keskpaigast alates teiste Euroopa riikidega võrreldes kõrgeimale kohale narkosurmade osas.

Põhjus, miks fentanüülisurmasid nii tihti ette tuleb, on see, et uimastit on väga kerge üle doseerida, kuna see on 50-100 korda kangem kui morfiin ja 25-50 korda kangem kui heroiin. Fentanüüli tarbimisel jääb narkomaan magama ja näeb “helgeid” unenägusid. Surma võib tuua aga juba väike kogus — üledoos toob kaasa hingamise eluohtliku aeglustumise või seiskumise. Eestis on ühe doosi maksumuseks ligikaudu 10 eurot.