Malle Leis kuulus nende kunstnike põlvkonda, kes astusid kunstiareenile 1960. aastatel. Tegu oli põlvkonnaga, kelle varane lapsepõlv jäi sõjaaega ning kes käisid koolis Stalini karmikäelise valitsuse ajal.

Eesti kunsti tõid nad aga nakatava elurõõmu ja vabaduse hõngu, nihutades kardinaalselt lubatavuse piire ning astudes julgelt üle seni kehtinud reeglitest ja tabudest. Malle Leis kuulus legendaarsesse kunstnikerühmitusse ANK '64 ja temast sai üks traditsioonilise maali piiride nihutajaid, kelle varast loomingut iseloomustatakse terminiga "rõõmus pop". Lilled, hobused, vikerkaar ja pikajuukselised siredad tüdrukud need olid tema maalide kangelased, mis jäädvustatud säravas koloriidis.

Leisi põhiline koolitee on seotud Pärnuga, kust ta sai kaasa huvi kunsti vastu, mis viis ta 1958. aastal Tartu Kunstikooli, mis oli toona paljudele ta põlvkonnakaaslastele kunstnikutee alguseks. 1961. aastal jätkas ta Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis, kus õppis lavakujunduse erialal ja kus tema peamiseks maaliõpetajaks oli Lepo Mikko.

Õpingute ajal liitus ta Tõnis Vindi poolt ellukutsutud kunstnike rühmitusega ANK '64, mille vaimne atmosfäär mõjutas mitte ainult sinna kuulunud kunstnike kujunemist vaid kogu meie kunstipilti. Juba õpingute ajal esines ta legendaarsel 1966. aasta noortenäitusel ning järgnevalt osales enamikul toonastel traditsioonilistel ülevaatenäitustel, kus tema maalid äratasid tähelepanu ja imetlust. Oma pika kunstnikutee jooksul pärjati teda mitmete tunnustustega.

1980. aastal Tallinna graafikatriennaali diplomiga, 1981. aastal maali aastapreemiaga, 2001. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgiga, 2002. aastal Kristjan Raua preemiaga, 2014. aastal Eesti Kultuurkapitali aastapreemiaga.

Malle Leisi kunsti levikule ja tuntusele aitas kaasa siiditrüki suur populaarsus. Koos oma elu-ja mõttekaaslase Villu Jõgevaga leiutasid nad oma meetodi nende kirkavärviliste tööde trükkimiseks, mis oli läbinisti ühine ettevõtmin ja pakkus nii kunstilist naudingut kui ka majanduslikku kindlustatust ning tagas sõltumatuse.

Perekond oli Malle tagala, millele sai alati loota oma tõekspidamiste vaimus, mida Villu on nimetanud perekondlikuks kunstievangeeliumiks. See oli toeks raske haigusega võtlemisel, mis ei suutnud Mallelt võtta aga tahet maalida ja elust rõõmu tunda, nautida hetke punase veini ja lähedastega. Üheskoos kasvatati üles kaks last, tütar Sandra Jõgeva, kes samuti kunstnikuna leiba teenib ning poja Hendriku.

11. augustil pidi Haapsalus Evald Okase Majamuuseumis avatama perenäitus Malle, Villu ja Sandra osavõtul "Klassiku varju all", mis nüüd on aga saatuse tahtel muutunud ühe legendi lahkumise väljapanekuks. Legendi, kes ei paku varju vaid lähedastele, vaid kelle loomingust oleme me kõik osa saanud.

Malle Leisi ärasaatmine toimub laupäeval, 19.augustil kell 13.00 Metsakalmistu kabelis.