6. juulil 1911 sündinud Evald Rooma tuntuim algatus oli Tartus asutatud Eskimo jäätisetööstus, mistõttu asus rahvas teda kutsuma ka Eskimo-onuks. Lisaks pani Rooma omal ajal käima ka isikliku kondiitri- ja kulinaariatööstuse.

Aastal 1932 tekkis Evald Roomal idee hakata jäätist tootma. Esimene proovipartii valmis perekond Laisa jääkeldris ja esimene suurem jäätisepartii läks Tartu laulupeole. Aastal 1934 asutas Rooma firma Eskimo ning alustas jäätise suurtootmist Eesti turule. Eskimo tootis jäätist kuni Saksa okupatsiooni lõpuni. Aastal 1944 organiseeris ta leivatootmise Tartu linnas. Aastal 1948 põgenes küüditamise eest Pärnusse ja hiljem Haapsallu, kus ta organiseeris taas jäätisetootmist.

Aastal 1987 rajas 76-aastane Evald Elvas väikeettevõtte Eskimo, kus toodeti jäätist ennesõjaaegse retseptuuri alusel. Peale jäätise valmistati ka vahvleid ja sinepit. Ettevõte töötas aastani 2004. Enamiku Eskimo ajaloolisest sisseseadest annetas Evald Rooma AS-i Balbiino jäätisemuuseumile Tallinnas.

Tuhanded tartlased ja linna külalised mäletavad Eskimo kirjadega jäätisepaviljoni eelmise bussijaamahoone nurga juures. Viimati kauples ta jäätisega Tartus Anne kanali ääres suvel 2007 ja kesklinnas Tartu Hansapäevadel juulis 2009 98-aastasena ning augustis 2011 Melliste laadal 100-aastasena.

Vanim eesti ettevõtja tähistas möödunud suvel oma 105. sünnipäeva. Tartu vanimat meest ja Tartu Tähe kavaleri tulid 6. juulil tervitama head tuttavad, Tartu linnapea Urmas Klaas, abilinnapea Artjom Suvorov ning Onu Eskimo pärandit edasikandva kodumaise jäätisetööstuse Balbiino esindus.

"Mul on suur rõõm, et minu sünnipäevast on tulnud osa saama nii palju heasoovlikke külalisi. Tunnen, et täna on üks suur jäätisepidu ja jäätiste tegemist olen ma tõesti armastanud. Selleks, et teha üks tõeliselt hea jäätis on vaja kolme komponenti: head toorainet, tublit meistrit ja ettevõtjat, kes ei mõtle liiga palju rahale. Seda nõu võiksid tegelikult kõik ärimehed meeles pidada, siis tuleb ka tulemus, mille üle võib uhkust tunda," rääkis Eesti jäätisetootmisele aluse pannud Evald Rooma.