Veebisait Expedia tuli hiljuti välja uue rakendusega, mis kaardistab läbi ajaloo Skandinaavia ja Briti kuninglike perekondade abielude vahelisi sidemeid. Samuti näitab see, kui lähedalt Briti kuninglik perekond üksteisega tegelikult seotud on, vahendab Business Insider UK.

Elizabeth on oma isapoolse suguvõsa otsene järeltulija. 1837. aasta veebruaris krooniti Victoria Ühendkuningriigi kuningannaks. Kolm aastat hiljem abiellus ta Saksi-Coburgi ja Gotha soost prints Albertiga ning koos saadi üheksa last — neli poega ja viis tütart.

Nende vanim poeg Edward nägi ilmavalgust aastal 1841 ning pärast Victoria surma aastal 1901 asus ta troonile. Victoria poeg George, kes on kuninganna Elizabeth II vanaisa, asus Ühendkuningriiki valitsema 1910. aasta mais. Tema valitsemisaeg kestis kuni 1936. aastani, mil ta suri ja tema vanim poeg George VI võttis ameti üle.

Elizabeth sai kuningannaks 6. veebruaril 1962, pärast oma isa surma, viibides ise sel ajal koos oma abikaasaga Keenias. 2016. aasta oktoobris sai temast kõige kauem troonil püsinud monarh Suubritannia ajaloos.

Kuninganna Victoria on küll Elizabethi isapoolne vana-vana-vanaema, kuid Philip on naisega suguluses tema ema poolt. Victoria teine tütar, printsess Alice, sündis 1843. aastal. 1862. aastal sai tema abikaasaks Hessengi suurhertsog Ludwig IV ja neil sündis seitse last. Aastal 1863 nägi ilmavalgust nende tütar Victoria, kes abiellus oma isapoolse nõo, Battenburgi printsi Louis’ga.

1885. aastal sündis paaril tütar, Battenburgi printsess Alice — prints Philipi ema. Windsori lossis sündinud Alice oli tihedalt seotud Briti kuningliku perekonnaga. Ta tutvus Londonis peetud kuningas Edward VII kroonimisel Kreeka ja Taani printsi Andréasega ning aastal 1903 nad abiellusid. Paaril sündis viis last, kellest noorim, prints Philip, nägi ilmavalgust aastal 1921. Just sellest keerukast suhterägastikust selgubki, et Philip ja Elizabeth kolmanda astme nõod.

Tänapäeval esineb küll sugulaste vahelisi abiellumisi vähem, kuid Expedia sõnul oli see mitu sajandi kuninglike perekondade jaoks tähtsaks nõudeks. “Paljudes riikides kaotas sa lihtinimesega abielludes oma õiguse troonile ning seetõttu oli su valik väga piiratud,” seletas Expedias töötav Sandra Pearson.

Viimastel aastatel on nõuded õnneks leebemaks läinud ja mitmete sinivereliste väljavalituteks on osutunud tavainimesed, kes kuninglikku genofodi rikastavad.