Vastused on mõjutatavad
"Kui võrdleme Eesti noorte seksuaalelu alustamise iga eakaaslastega naaberriikides ja Euroopas üldisemalt, näeme, et see on küllaltki sarnane.
Eesti paigutub HBSC-uuringu maade (34 maad) edetabeli keskele. Meist eespoole jäävad Rootsi ja Soome ning lõunanaabrid Läti ja Leedu jäävad viimaste hulka.
Meeles tuleb siiski pidada asjaolu, et isegi anonüümsetele küsimustikele kipuvad vastajad andma ühiskonna poolt rohkem aktsepteeritavaid vastuseid. See võib muuta nt tugeva religioosse taustaga riikide küsitluse tulemusi."

Mis on õige vanus alustamiseks?
"Kui küsida, mis vanus on õige seksuaalelu alustamiseks, on keeruline anda ühest ja õiget vastust.
Üks võimalikke vastuseid on, et õige aeg on siis, kui mõlemad partnerid on valmis rääkima kaitsevahenditest. Tuleb siiski tõdeda, et mitte kõik ei ole oma esimese vahekorra ajal selleks emotsionaalselt valmis.
Selge on see, et füsioloogilise suguküpsuse saabumisega ei kaasne automaatselt ka emotsionaalset valmisolekut vahekorraks."

Seksi vajalikkuse nõiaring
"Noorte puhul on oluliseks neid mõjutavaks faktoriks kaaslaste surve. Kohati võib see olla otsene, kuid sageli ka kaudne. Tihti võtavad noored oma käitumises eeskujuks ka kaaslaste arvatavat käitumist.
Tänapäeva meediapilti jälgides on kerge hakata uskuma, et seks on suhtes üks olulisemaid asju ning et kõik suhtes olevad inimesed peavad kindlasti ka seksima.
Omavahel rääkides kipuvad noored endid näitama sellistena, nagu neile tundub olevat ühiskondlik norm. Soov olla normaalne on teismeliseeas üks olulisemaid soove.
Kui aga kõik käituvad nii, nagu oleksid nad seksuaalelus kogenud, survestavad nad sedasi käituma ka teisi. Sellisest nõiaringist on väga keeruline välja astuda."

Varane vahekord võib rikkuda hilisema seksuaalelu
"Tegelikult on esimeste suhete puhul oluline tähelepanu pöörata ka muule.
Soome teadlane Raissa Cacciatore on toonud inimese seksuaalsuses arengus välja üheksa astet, millest viimane on valmisolek seksuaalvahekorraks.
Selleks, et seksuaalelu oleks pigem nauditav kui komplekt erinevaid muresid ja pingeid, tuleb läbida kõik eelnevad kaheksa astet.
Kui varasematest astmetest kiirustatakse üle või kui nad hoopis vahele jäetakse, võib see kaasa tuua ebakindlust järgnevatel astmetel ja kuhjuvate psühholoogiliste pingetega kaasnevalt ka erinevaid seksuaalelu probleeme."

Nakatumine ja rasestumine
"Liiga noorena seksuaalvahekorras olemist peetakse riskeerivaks seksuaalkäitumiseks. Uuringud näitavad, et väga noorelt esimeses vahekorras olnute puhul on tõenäolisem nakatuda seksuaalsel teel levivatesse haigustesse kui ka oht soovimatult rasestuda.
Risk suureneb kui teine partner on oluliselt vanem ja kogenum."

"Väga oluline on tõsta noorte vastutustunnet nii oma kui ka oma partneri tervise eest ning õpetada neile enesekehtestamist riskisituatsioonides.
See eeldab peale koduse kasvatuse kindlasti teema käsitlemist ka koolis. Õnneks on Eestis seksuaalkasvatus läbi inimeseõpetuse tundide kohustuslik osa kooliprogrammist.
Lisaks sellele on noortel võimalik saada nõu ja abi Noorte Nõustamiskeskustes või interneti teel www.amor.ee keskkonnas.
Hea meel on ka selle üle, et sageli võib näha koostööd koolide ja Noorte Nõustamiskeskuste spetsialistide vahel."

"HIV ja kondoomi kasutamise ning käimasoleva ennetuskampaania osas leiab infot www.hiv.ee."