Kahesaja Briti perearsti küsitlus näitas, et nende poole pöördub hulgaliselt inimesi, kes nõuavad viivitamatut ravi haiguste vastu, mis on saadud telekangelasega samastumise läbi või millest on kusagil loetud.

Üle 90 protsendi tohtritest kinnitavad, et teleuudiste jutud haigustest ja seebisarjade kangelaste tervisehädad mõjutavad patsiente. Arstide meelest tekitab meedia inimestes huvi oma tervise vastu.

Samas peavad nad tunnistama, et vaid veerand endale teleka mõjul diagnoosi pannud inimestest tabab tavaliselt täkkesse, kahe kolmandiku enesediagnoos võib vahel harva õigeks osutuda ja kümnendik patsientidest paneb alati mööda.

“Teletõved suurendavad perearstide töökoormat. Aga üldiselt olen ma kindel, et arstid tervitavad inimeste kasvavat huvi oma heaolu vastu,” ütles meditsiinikindlustusfirma Norwich Union Healthcare tegevdirektor Tim Baker.

Briti teleseepides tuleb sageli ette aidsi, vähki, aga ka nahahaigusi ja teismeeas rasestumisega seotud probleeme.

Üks näide elanikkonnas teletõve levimisest on populaarne sari “Eastenders”, mille tegelasel diagnoositi ajukasvaja.

“Inimene, kel on peavalu ja kes sukeldub üle pea kaela sarja maailma, hakkab mõtlema, kas see on lihtsalt peavalu või midagi hullemat,” seletas Baker ajalehele Daily Telegraph.

Valdavalt suhtuvad meditsiinieksperdid soosivalt televaatajate suurenenud, mis siis et vahel liialdatud huvisse oma tervise vastu.