Traagiliselt lahkunud koomiku lesk Susan Williams pihtis, et elas koos abikaasaga tema viimastel kuudel kui õudusunenäos, selgub naise värskest intervjuust ABC Newsile.

Vastupidiselt levinud arvamusele ei olnud mehe enesetapu põhjuseks mitte depressioon ega ka tema väidetavalt naasnud alkoholi- ja narkosõltuvus: näitleja oli naise kinnitusel viimased kaheksa aastat täiesti karske. Naine nendib, et suitsiidini viis Williamsi hoopiski “keemiasõda tema ajus” ehk lahkamisel avastatud Lewy kehadementsus.

Sarnaselt Alzheimeri tõvele viitavad ka Lewy dementsusele mäluaugud, segadushetked ja tähelepanuvõime vähenemine, ent mõjutab ka haige meeleolu ja liigutusi, mis teeb sellest väga raskesti diagnoositava ja ravitava haiguse.

Naine kinnitab, et ei süüdista meest suitsiidis absoluutselt, sest teab, et mehel oli veel vaid kuni kolm aastat elada ning elas püsivas paranoias ja ärevuses. "Need oleksid olnud väga rasked aastad ning tõenäoliselt oleks ta need veetnud haiglas," nentis lesk.

Susan Williams meenutab, et hädad said alguse aastal 2013, kui näitleja hakkas kurtma erinevaid hädasid: küll valud, küll unetus, küll kõhukinnisus. Pärast kuudepikkust paranoiat ning ärevust saabus ühtaegu nii mure kui ka kergendus - mehel diagnoositi varane Parkinsoni tõve staadium.

Paraku aga jätkusid Williamsi kummalised tundmused ja juhtumised. Lesk meenutas, et sai aru, et miski on veel valesti siis, kui kord kõndis Williams täiest jõust peaga vastu ust. Nimelt mõjutab Lewy dementsus haige nägemist ning võimet objekte ära tunda. “Lewy tõbi tappis Robini,” võttis lesk kokku ning lisas, et saab mehe viimasest teost aru ning andestab täielikult. “Ta oli mõistust kaotamas ning oli sellest täiesti teadlik.”