Pärast mõningast kaalumist ei soovinud Raidla raamatu asjus siiski kommentaari anda ning seega ei saa veel öelda, kas ja kuidas Meiusi surm raamatu valmimist mõjutab.

Enelin Meiusi, kes kannatas mitmesuguste raskete tervisehädade all juba aastaid, suri 55-aastasena 15. veebruari hommikul Moskvas. 1990. aastatel kodumaal suursuguste äriideedega välja tulnud naine igatses Eestisse tagasi tulla, et kodus surra. Paraku läks teisiti.

Aasta alguses kirjutas Kroonika, et augustist saati pole Meiusist midagi kuulda olnud. Teada oli, et naine oli raskelt haige ning viibis ratastoolis. Veidi pärast Eestist lahkumist üheksakümnendatel aastatel oli Enelin saanud raske insuldi ja teda oli ravitud Iisraelis.

“Kaks aastat olin sellises seisus, et ei saanud rääkidagi,” rääkis Enelin Sakalale. Seejärel kolis ta Venemaale, kus ägenes diabeet, mis jõudis viimasesse faasi. “Neerud mul ei tööta,” täpsustas ta.

Sakala andmeil tuli naisel käia tihti ka verd puhastamas, kuid et ta jalad olid amputeeritud, kujunes protseduur keeruliseks. Paar aastat tagasi üritanud Meiusi omal jalal liikuda ja lasknud teha ka proteesid — tõusnud jalule, kuid siis levinud gangreen ja jalgu tuli taas lõigata