Putin veetis sünnipäeva Moldova pealinnas Chisinaus SRÜ riikide tippkohtumisel, valmistades kohtumise võõrustajale kõva peavalu kingi valimisel.

Moldova president Vladimir Voronin kurtis kohalikule ajakirjandusele, et ei suuda otsustada, kas kinkida Putinile tõuhobune, kast kuulsa Krikova veinikeldri parimat veini, Putini pildiga vaip või krokodillitopis. “See on raske probleem, mida ma ei ole veel lahendanud,” tunnistas Voronin.

Venemaal, kus ülipopulaarset Putinit on süüdistatud isikukultuse rajamises, tähistatakse tema juubelit usutlusega riigitelevisiooni kanalis Rossija. “Vladimir Putin: Õhtune jutuajamine” sisaldab ka praeguse riigipeaga 1991. aastal salvestatud usutlust. Toona töötas Putin Peterburi linnapea büroos ning vestluse ajal istub ta köögis, ülemine särginööp lahti.

Enamik ajalehti soovis Putinile lihtsalt õnne, aga valitsuse häälekandja Rossiiskaja Gazeta ülistas presidenti ehtnõukogulikul kombel. “Vladimir Putin on teinud pühendatuima ja säravaima karjääri 17 aasta eest alanud Gorbatšovi reformidest saadik,” kuulutas ajalehe esikülje artikkel, mis kandis pealkirja “Liberaalne konservatiiv”.

Mõned lehed lubasid endale ka pisut iroonilist tooni. Näiteks võrdles Izvestija Putinit James Bondiga.

Moskva poliitiline eliit ja regioonijuhid suhtusid presidendi sünnipäeva väga tõsiselt. Moskva linnapea Juri Lužkovi hiljutine ettepanek taastada Nõukogude salateenistuse looja Feliks Dzeržinski kuju ühel linna keskväljakul, olevat sünnipäevaeelne kink endisele KGB ohvitserile Putinile, sosistatakse Moskvas.

Kõige ekstravagantsem kink on koopia Monomahhi mütsist, millega omal ajal Vene tsaare krooniti. Filigraantehnikas kullast peakatet kaunistavad vääriskivid, rist ja sooblinahast ääris ning seda hoitakse Kremli Relvapalatis. Juveelikunsti Akadeemia kink on kindlustatud 50.000 dollarile, kirjutas ajaleht Vremja Novostei.

Ilmselt saabub Putinile postiga veel suur hulk kinke, nii kalleid kui ka veidraid. Mullu sai näiteks Putini personaliülem 45. sünnipäevaks ühelt Siberi kubernerilt karutopise.

Kõik kingitused, mis Venemaa riigipea Vladimir Putin oma juubeli puhul saab, antakse üle presidendi asjadevalitsusele ning kuuluvad riigile, teatas Putini pressitalitus esmaspäeval.