Williami ja Harry lähedased sõbrad ning sugulased räägivad esmakordselt avalikkuse ees Diana surmast ning kuulduste kohaselt saavad sõna ka printsid ise, kirjutab välismeedia. Lisaks astuvad dokumentaalfilmides üles Diana lähedane sõber ja prints George’i ristiema Julia Samuel ning Diana noorem vend Charles Spencer.

“Hertsog ja prints Harry on Diana surmast rääkimiseks välja valinud sõbrad ja perekonnaliikmed ning mõni neist avab avalikkuse ees oma suu esimest korda,” rääkis allikas väljaandele The Sunday Times.

Üks dokumentaalfilm jõuab vaatajateni BBC vahendusel, teine aga kanalil ITV. ITV oma läheb eetrisse juulis ning keskendub Walesi printsessi humanitaartööle, seal hulgas tema võitlusega HIV ja kodutuse vastu.

BBC dokumentaal linastub kuu aega hiljem ning see võtab fookusesse printsessi jaoks surmavaks saanud autoõnnetuse ja sellele järgnenud rahvusvahelise reaktsiooni. Mõlemale filmile ennustatakse suurt vaatajahuvi.

Lisaks teatasid printsid, et Kensingtoni palee juurde, mis oli pikka aega nende ema koduks, ehitatakse püsiv mälestusmärk. “Meie ema puudutas nii paljude elusid. Loodame, et monument aitab paleed külastavatele inimestele peegeldada tema elu ja pärandit,” seisis meeste ühises ametlikus avalduses.

Harry ja William räägivad oma ema surmast harva, ent möödunud aastal sõnas noorem prints: “Ma pole tegelikult mitte kunagi juhtunut korralikult käsitlenud ning seega on mul väga palju maetud emotsioone. Väga suure osa oma elust ei tahtnud ma sellest isegi mõelda. Kahetsen sügavalt, et ma sellest kunagi rääkinud pole.”

“Kannatamises pole midagi viga, kui sa sellest ka räägid. Probleemi tuvastamata ja lahendamata jätmine on nõrkus,” lisas ta.

31. augustil 1997 sattus 36-aastane Diana koos sõbra ja armastatu Dodi Fayediga autoõnnetusse Pont de l’Alma tunnelis Pariisis. Õnnetuses hukkusid nii printsess, Dodi Fayed kui ka nende autojuht Henry Paul. Ainsana jäi ellu Dodi ihukaitsja Trevor Rees-Jones. 14. detsembril 2006 kuulutas Briti politsei Diana surma õnnetusjuhtumiks, kuid tänase päevani ringlevad selle ümber erinevad vandenõuteooriad ja näpuga on näidatud isegi kuningakoja poole.

Printsid kaotasid oma ema väga noores eas — William oli 15 ja Harry 12. Mõlemad pojad on kandnud Diana pärandi jätkamise eest hoolt, keskenduses vaimse tervise probleemidele ja printsessi jaoks olulistele heategevuslikele organisatsioonidele.