NB! Kirjapilt muutmata.

Arvamus:

Eks see Kremliööbikuks mõnitamine ta
südamele põntsu panigi, südamlikule inimesele mõjub selline asi rängalt,
ega ta laulmist niisama jätnud.

Musima: Ja
nii ongi, täiesti teenimatu sõim. Olen alati neid sõimajaid vaadanud
põlgusega. Jaak oli laulja, paganama hea laulja, kes tegi oma tööd
perfektselt ja nii hästi, kui suutis. Nendes oludes milles siis elasime
jõudis ta maksimumini ja ei olnud tema süü, et riigikord oli just
selline, nagu ta oli.
Need sõimajad on aga paraku sellised, kes ise mitte kunagi mitte midagi ei saavuta. Kadedus on kole asi.

Mardus:

Ja mida Joala siis tegema pidanuks, et mitte vene keeles laulda?? Jaak Joalale muutus Eesti NSV "kultuuriruum" kitsaks. Tema andekus lausa nõudis hoopis suuremat väljundit aga tolle ajastu oludes sai seda pakkuda vaid "suure ja laia" Nõukogude Liidu publik sest Läänes läbilöömine polnuks tulnud kommunistliku režiimi tingimustes mitte kõne allagi. Joala oli Nõukogude Liiduvabariikides oodatud ja armastatud artist, seda enam, et oma lauludes ei maksnud ta lõivu kommunistlikule ideoloogiale, tema laulud jutustasid üldinimlikest asjadest. Eks artiste oli ja on palju teisigi kes "Venemaal läbi lõid" ja löövad veel tänini ja "tikkusid" nad sinna ikka sellepärast, et Eestis kitsaks jäi ja Läände ei pääsenud. Mõned "vanad lauljad" käivad tänini Venemaal aga mis ikka teha, elu tahab elamist ja leib teenimist, Venemaal nimi teada-tuntud ja mõnel põhiline repetuaargi venekeelsena olemas. Miks mitte?? Muide, Joala oli läbipõimitult vene ja eesti juurtega nagu seda on vägagi paljud meie lauljad, muusikud, näitlejad ja kes kõik, isegi poliitikuid leidub kes hingega "Eesti asja" ajavad enam kui "puhtatõulised" eestlased ise. Venelastes on rohkem seda "artislikku hinge"?

Kahju jah:

Ta oli vaieldamatult oma aja tipptegija eestis ja et ta suutis ka venemaa publiku poolehoiu võita, räägib vaid tema tugevusest ja proffessionaalsusest. Kaastunne lähedastele ja kõigile meile, kes tema loomingust lugu peavad. Kahju ainult, et temast nii vähe kuulda ja näha on olnud viimasel kümnendil. Minu arvates väärinuks Joala looming ja laulja kärjäär suuremat tunnustamist ja tähelepanu nii EV poolt kui ka meedia poolt.

Suveöö:

Jaak Joala lahkumisega oleks justkui midagi väga olulist ja väga ilusat elust välja rebitud, eelkõige noorsuajast, sest kasvasin üles koos tema lauludega. Suveöö kõlas Jaak Joala esituses võrratult. Ka Unustuse jõel. Jaagu hääl oligi nagu imeline suveöö, milles oli mahedust ja veetlust, tonaalsust ja sarmi. Ükskõik kes neid laulusid praegu esitaks, ei suudaks keegi neid paremini laulda, sest need olidki Joalale loodud. Suurepärane anne, tõeline Eesti estraadimuusika legend. Kõlagu, Jaak, Sinu laulud seal teispoolsuses sama kenasti nagu nad meie kõiki jaoks aastakümnete vältel kõlasid. Mul on õnneks neist mõned salvestatud kujul olemas. Tahan neid kohe täna kuulata. Ma ei tea miks, aga just eile mõtlesin Joala lauludele ja Suveöö laulule Jaak Joala esituses. Kaastunne Jaak Joala omastele.

JYT:

Mitte Venemaal, vaid Nõukogude Liidus. Huvitav siis, kas "Kremli ööbikuks" nimetajad kahtlustasid toonaste võimudega head koostööd? Isegi kui Joala ise säärasteks kahtlustusteks põhjust ei andnud, sõltus paljude inimeste kuulsus ja üleliiduline edu (elik Kesktelevisiooni I programmi teleekraanile saamine) võimude soosingust, mis võis olla ka tegelikuks põhjuseks sellele, et kolleegid, kes pidasid ennast muusikaliselt rohkem või vähem põhjendatult talendikamateks, ennast ebavõrdsemas olukorras tundsid. Siiski — kui see ei oleks olnud Joala, oleks see olnud keegi teine. Läti artistidest on Raimonds Pauls Venemaal kuulus. Eesti lauljataridest ka Anne Veski näiteks.

Joala varasem repertuaar, millega ta sisuliselt toob Lääne tollaase popmuusika Eestisse ja muidu N. Liitu, on hea (Biitlid jt). Hilisem repertuaar on rahvalik ("Suveöö") ja midagi niisugust, mida "Meie Mees" ja Karl Madis praegu viljelevad.

Au tuleks anda ehk ses suhtes, et Joala suutis edukalt kaitsta oma eraelu, mis tõik võib olla ka tema taustaga inimesele iseloomulik, ning temaga pole minu teada olnud ühtegi skandaali.